Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mansikkalassa evakossa olevassa Joutsenon alakoulussa ilmeni tartunta ja yli 80 joutui koronakaranteeniin – Osa altistui luokissa ja osa koulubussissa

Joutsenon alakoulussa kaksi luokkaa sekä yksittäisiä ihmisiä on asetettu karanteeniin 5. huhtikuuta asti. Alakoulun arki jatkuu toistaiseksi normaalisti.

Joutsenon alakoulussa on ilmennyt koronavirustartunta. Kaksi koululuokkaa sekä muita yksittäisiä ihmisiä on asetettu karanteeniin 5. huhtikuuta asti.

Yhteensä karanteeniin on määrätty vähän yli 80 ihmistä. Joukossa on myös muutamia opettajia.

Joutsenon koulun rehtorin Heikki Laivamaan mukaan korona-altistumisia on tapahtunut sekä luokkatilanteissa että koulukyydeissä. Joutsenon koulun 3.–6.-luokkalaiset ja pieni osa yläkoululaisista kulkevat tällä hetkellä bussilla kouluun Imatran väistötiloihin.

Laivamaa painottaa, että kaikki altistuneet on nyt etsitty käsiin bussimatkustajia myöten.

– Kävimme läpi esimerkiksi koulubussien matkustajalistat läpi. Toisin sanoen koronavirusta kantavan oppilaan kaikki mahdolliset lähikontaktit on selvitetty.

Laivamaa on tiedottanut huoltajille asiasta ja antaa tarvittaessa lisätietoja.

"Tietenkin tällainen aina säikäyttää"

Tällä hetkellä lähiopetuksessa ovat lähinnä alakoululaiset Etelä-Karjalassa. Lähiopetuksessa käy myös pieni osa yläkoululaisista, jotka eivät pärjää pelkän etäopetuksen varassa.

Rehtori Laivamaan mukaan Joutsenon alakoulun arki jatkuu normaalisti altistusketjusta huolimatta.

– Tietenkin tällainen aina säikäyttää, mutta pyrimme jatkamaan lähiopetusta mahdollisimman normaalisti.

Muiden koulujen tavoin Joutsenon koulussa ovat käytössä varotoimenpiteet, kuten turvavälit eri oppilasryhmien välillä ja käsien huolellinen pesu. Laivamaan mukaan alakoululaisia muistutetaan näistä toimenpiteistä päivittäin.

Maskien käyttöä suositellaan nykyään myös alakouluikäisillä muun muassa koulukyytien aikana. Laivamaan tietoon on kuitenkin tullut oppilaita, jotka eivät ole aina käyttäneet maskia koulubussissa suositusten vastaisesti.

– Opettajat toki huolehtivat, että oppilailla on maski bussiin mentäessä, mutta oppilas voi ottaa maskin pois bussissa. Sitä valitettavasti on tapahtunut, mutta toivottavasti sitä ei tapahdu enää.

Kaikki keinot otettu käyttöön

Lappeenrannan opetustoimenjohtaja Mari Routti muistuttaa, että kouluissa on tällä hetkellä käytössä kaikki koronan vastaiset toimenpiteet, jotka kaupunki voi toimivaltuuksien puitteissa ottaa käyttöön.

Esimerkiksi koulut tarjoavat oppilailleen maskeja päivittäin niin monta kuin kukin oppilas tarvitsee. Oppilaat oleskelevat vain omien luokkansa oppilaiden ja opettajan kanssa, ja välitunteja porrastetaan siten, etteivät kaikkien luokkien oppilaat ole yhtä aikaa välitunnilla.

Routin mukaan kouluille on kuitenkin tullut huoltajilta muutamia huolestuneita yhteydenottoja. Näiden huoltajien mielestä koti on heidän lapsilleen turvallisempi paikka kuin koulu.

– Kaupungilla on rehtoreiden kanssa sovittu sellainen linja, että suhtaudumme vakavassa epidemiatilanteessa ymmärtävästi poissaoloanomuksiin. Oppilaan on siis mahdollista jäädä kotiin etäopetukseen, Routti toteaa.