Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eksote: Torstaina varmistui 25 uutta tartuntaa – Muuntovirusten osuus viime aikojen tartunnoista ei ole vieläkään tiedossa

Sairaalahoidossa Etelä-Karjalassa on nyt 14 koronapotilasta. Koronatapauksia on ilmennyt tällä viikolla karanteenissa olevilla.

Etelä-Karjalassa on torstaina varmistunut 25 uutta koronatapausta. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) koronasivujen mukaan niiden kokonaismäärä on nyt koko pandemian ajalta 836 kappaletta.

Uudet tautitapaukset ovat tulleet ilmi keskiviikkona otetuista 522 näytteestä. Se on suurin määrä yhtenä päivänä otettuja näytteitä Eksoten alueella.

25 tartuntaa on toiseksi suurin yhden päivän saldo, ainoastaan 16. maaliskuuta tuli ilmi enemmän tartuntoja yhdessä päivässä (28).

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronaseurantasivu tilastoi uusista tartunnoista 11 Lappeenrantaan sekä yhden Imatralle ja yhden Ruokolahdelle. Muiden Etelä-Karjalan kuntien tilastot pysyivät ennallaan.

Eksote ja THL tilastoivat tartuntoja eri tahtiin ja hieman eri tavalla. THL tilastoi Etelä-Karjalaan koko pandemian ajalta 806 tartuntaa.

Sairaalahoidossa on Etelä-Karjalassa nyt 14 koronapotilasta.

Muuntoviruksista ei vieläkään varmuutta

Eksoten ylilääkäri Sami Raasakan mukaan tämän viikon koronatapauksista entistä enemmän on ilmennyt jo karanteenissa olevilla.

– Perheenjäseniä, jotka ovat saaneet tartunnan, tai on ollut muuten tiedossa oleva altistus, jonka takia ovat karanteenissa.

Raasakan mukaan vieläkään ei ole varmaa tietoa, mikä osa viime aikojen tartunnoista on muuntovirusten aiheuttamia.

– Huslab on luvannut tuloksia tällä viikolla, ja tästä on vähän väännetty kättä, että miten ne (tulokset) voivat näin kauan viipyä. Nyt on tällaista lupausta annettu, joten katsotaan.

Varmistuneita muuntovirustartuntoja on Etelä-Karjalassa muutamia. Pari kuukautta sitten pohjoisen suunnalta tuli Itä-Savon kautta eteläafrikkalaista virusvarianttia kaksi kappaletta, mutta niiden ketju on Raasakan mukaan pysähtynyt Eksoten alueella.

– Sitten on yksittäisiä brittivariantteja, mutta niitäkin taitaa olla yhden käden sormilla laskettava määrä. Viime viikkojen isoista tartuntamääristä ei ole vielä yhtään tietoa.

Nuijamaan tartunnat eivät Eksoten alueelta

Nuijamaan rajanylityspaikalla positiivisia näytteitä on varmistunut viikon aikana neljä. Kaikki henkilöt ovat jonkin muun sairaanhoitopiirin kuin Eksoten alueelta. Sitä edeltävällä viikolla Nuijamaalla varmistui yksi tartunta.

Testistä kieltäytyjiä on ollut Raasakan mukaan hyvin vähän.

– Nyt varotoimena on aluehallintovirastolta pyydetty päätöstä pakkotestauksesta, millä vältetään se, ettei Vaalimaan ylittäjiä valu tälle alueelle.

Kouluista on edelleen tullut esille yksittäisiä tartuntoja karanteenissa olevilta lapsilta, ja heidän perheissään on myöskin yksittäisiä tartuntoja. Osa voi olla koululuokassa saatuja tartuntoja.

– Kyllä lapset toisiaan näissä ympäristöissä tartuttavat. Olennaista olisi, että ryhmät pysyisivät erillään, ettei tule laajempia kontakteja ja sitä kautta tauti pääse leviämään, Raasakka sanoo.

Uutista päivitetty 25.3. klo 10.40 Raasakan kommenteilla sekä 12.15 THL:n tiedoilla.