Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuijamaan rajalle tulee sittenkin pakkotestaus – Eksote muutti kantaansa tartuntatilanteen vakavuuden vuoksi

Pakkotestaus astunee voimaan ensi viikolla.

Lappeenrannan Nuijamaan rajanylityspaikalle on sittenkin tulossa koronan pakkotestaus. Vielä eilen maanantaina Etelä-Saimaa uutisoi, ettei Etelä-Karjalan COVID-19-tilannekuvaryhmä katso pakkotestausta tarpeelliseksi rajalla.

Maanantaina tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula totesi, että koronatartunnat ovat paljolti kotoperäisiä ja siksi tartuntatautityö kannattaa keskittää muualle kuin Nuijamaan rajalle.

Etelä-Karjalan koronatilanne näyttää kuitenkin nyt sen verran vakavalta, että Karhulan mukaan tilannekuvaryhmä näkeekin pakkotestauksen olevan tarpeen Nuijamaan rajalla.

– Tärkeintä on nyt tilkitä kaikki sellaiset tilanteet, joissa voi tulla lisää tartuntoja, Karhula toteaa.

Riittävätkö resurssit pakkotestaukseen?

Tilannekuvaryhmä päätti tänään tiistaina pyytää Etelä-Suomen aluehallintovirastolta (AVI) pakkotestauksen aloittamista Nuijamaan rajalla. AVI:n päätös tulee arviolta tällä viikolla ja astunee voimaan ensi viikolla.

Yksi syy Nuijamaan pakkotestausten aloittamiselle on Karhulan mukaan myös pelko siitä, että Nuijamaan raja alkaa houkutella aiempaa enemmän rajanylittäjiä.

Tällä hetkellä pakkotestejä tehdään muun muassa Vaalimaan rajalla. Jos Nuijamaan rajalla koronatestiä ei vaadita, rajanylittäjät saattavat suunnata sinne ja tuoda koronatartunnan mukanaan.

Karhulan mukaan Eksoten resurssit riittävät Nuijamaan rajan pakkotestauksiin. Vielä maanantaina Karhula oli huolissaan siitä, viekö pakkotestaukseen määrääminen liikaa aikaa tartuntatautilääkäreiltä.

– Koska koronatestistä kieltäytyjiä on ollut vain vähän, meidän tartuntatautityön resurssit kyllä riittävät pakkotestaukseen, Karhulan toteaa.