Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus jatkamassa neuvottelua liikkumisrajoituksista tiistaina – Rajoituksilla suitsittaisiin kaupoilla hengailua ja illanviettoja

Hallitus päätti pitää ravintolat suljettuna 18. huhtikuuta saakka.

Hallitus päätti maanantaina tunteja jatkuneissa neuvotteluissa, että se pitää ravintolat suljettuna 18. huhtikuuta saakka pahimmilla epidemia-alueilla. Nykyinen ravintoloiden kolmen viikon sulku päättyy sunnuntaina. Hallitus antaa asiasta esityksen eduskunnalle ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa tiistaina.

Hallitus neuvotteli myös liikkumisrajoituksista myöhään iltaan asti löytämättä kuitenkaan ratkaisua. Kokonaisuus on vaikea, ja STT:n tietojen mukaan hallitus on jatkamassa neuvotteluita asiasta tiistaina.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi ennen neuvotteluita, että liikkumisrajoituksien yksi tarkoitus olisi lopettaa huvin vuoksi ostoksilla pyörimiset ja kokoontumiset kotioloissa.

Ihmisten välillä on vielä liikaa kontakteja ja sen vuoksi virus pääsee leviämään. Marin painotti, ettei mikään rajoitustoimi ole aukoton, mutta ulkona liikkumista rajoittamalla voisi ohjata ihmisiä siihen, että vapaa-ajalla ei kokoonnuttaisi porukoihin viettämään aikaa.

– Liikkumisrajoituksilla voisimme eritellä sen, mikä on välttämätöntä liikkumista. Varmasti esimerkiksi apteekissa ja ruokakaupassa käynti on välttämätöntä, mutta erikoisliikkeissä asiointi ei olisi välttämätöntä.

Esimerkkiä Irlannista ja Portugalista

Marinin mukaan yhdellä työkalulla eli liikkumisrajoituksilla pystyttäisiin puuttumaan hyvin laajasti erilaisiin kontakteihin ja saamaan ne mahdollisimman vähiin.

– Kyseessä ovat myös esimerkiksi kodeissa ja vapaa-ajalla tapahtuvat kokoontumiset, ovatpa ne sitten syntymäpäiväjuhlia tai ystävien kanssa illanviettoja tai juhlimista.

Kaavaillut liikkumisrajoitukset eivät estäisi ulkoilua, mutta oman kotiväen lisäksi saisi tavata vain yhtä ulkopuolista. Aikarajoituksia ulkoiluun ei olisi myöskään tulossa.

Pääministeri viittasi Irlannin ja Portugalin esimerkkeihin. Ne osoittavat hänen mukaansa, että kovilla rajoituksilla tautimäärät saadaan laskuun myös silloin, kun kyseessä ovat virusmuunnokset.

Hallituspuolueissa kipuilua liikkumisrajoituksista

Etenkin vasemmistoliitto, vihreät ja RKP suhtautuvat liikkumisrajoituksiin hyvin kriittisesti. Puolueiden mielestä kyse on erittäin kovasta perusoikeuksien rajoituksesta ja aivan kaikki muut keinot pitäisi olla käytössä ennen ratkaisuun päätymistä. Sellaisia voisivat olla muun muassa maskipakko, erikoiskauppojen ja kauppakeskusten sulkeminen, negatiivisen testitodistuksen vaatiminen rajalla ja vahvempi etätyösuositus.

Marin kertoi informoivansa myös oppositiota tiistaina tautitilanteesta ja rajoitustarpeista. Tilaisuus alkaa näillä näkymin kello 16.

Terveysviranomaiset ovat aiemmin tuoneet esille, ettei merkittävää parannusta tautitilanteeseen saada todennäköisesti aikaan ilman liikkumisrajoituksia.

Liikkumisrajoitusten yhteydessä hallitus on pohtinut myös maskipakkoa.

Pääministerin mukaan rajoitusten noudattamista valvoisi poliisi ja lisäksi pitää arvioida, onko poliisilla tarvetta virka-avulle. Hän ei kuitenkaan näe ajateltavissa olevana sellaista tilannetta, että Suomessa Puolustusvoimat partioisi kadulla.

– Kyse olisi poliisin tavanomaisesta työtehtävästä.

Rajoitusten rikkomisesta voisi seurata sakot.