Eksote: 52 koronatapausta viikonlopun aikana, sairaalassa jo 13 koronapotilasta – Keskussairaalan tehohoitopaikat olleet jopa 100-prosenttisesti koronapotilaiden käytössä

Uutena joukkona Eksoten tapauksissa näkyvät alakouluikäisten tartunnat.

Kuvituskuva. Timo Pasanen

Ilkka Pohjalainen

Etelä-Karjalassa on viikonlopun ajalta kirjattu yhteensä 52 uutta koronavirustartuntaa. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten koronasivujen mukaan tartuntojen määrä on nyt koko pandemian ajalta maakunnassa 787 tapausta. Sunnuntaina otetuista näytteistä 21 varmistui positiiviseksi, vaikka näytteitä otettiin vain 291. Positiivisia näytteitä oli yli 7 prosenttia näytteistä.

Lauantaina tapauksia varmistui 11 ja perjantaina 20.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilastoissamaanantaina Lappeenrantaan lisättiin 12 uutta koronatartuntaa ja Imatralle yksi uusi tartunta. Muiden Etelä-Karjalan kuntien tapausluvut eivät kasvaneet.

Eksoten ylilääkäri Sami Raasakan mukaan uutena piirteenä ovat olleet muutamat alakouluikäisten tartunnat. Ne leviävät herkästi muun muassa perhepiirissä, koska kyse on mitä todennäköisemmin herkästi tarttuvasta muuntoviruksesta. Käytännössä jokainen tartunta johtaa siihen, että luokka pannaan karanteeniin. Kouluikäiset sairastavat taudin tyypillisesti hyvin lievänä. Vähäoireisina he ovat voineet altistaa muita tunneilla ja välitunneilla.

– Vaikka kyse ei ole suuresta määrästä tapauksia, ne hajaantuvat niin, että se koskee suurta määrää ihmisiä.

Muutama tapaus oli rajalta, ja ne on ilmoitettu henkilön kotikuntiin. Muut ovat maakunnan alueelta.

Sairaalahoidossa on Eksoten alueella jo 13 koronapotilasta.

Sairaalapotilaat Eksoten alueelta

Terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula Eksotesta kertoo, että kaikki 13 potilasta ovat tällä hetkellä Eksoten omalta alueelta.

– Sairaalassa hoidettavien määrää pystytään kasvattamaan paljonkin, mutta sitten joudumme tinkimään muusta ei-kiireellisestä hoidosta ja tästä teemme parhaillaan suunnitelmaa. Joitain ei-kiireettömiä leikkauksia on jo peruttu, Karhula kertoo sähköpostitse.

Kriittisin tilanne on tehohoidon suhteen.

– Etelä-Karjalan keskussairaalassa on kuusi tehohoitopaikkaa. Tehohoitokapasiteetistamme on Covid-19-potilaiden käytössä ollut viime päivinä 80–100 prosenttia.

Karhulan mukaan Eksoten alueella tehohoitoa tarvitsevia potilaita on ollut poikkeuksellisen paljon väkilukuun nähden.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päätti perjantaina 19.3. Astra Zenecan koronavirusrokotteen käytön tilapäisestä keskeytyksestä. Tämä ei kuitenkaan vaikuta jo tehtyihin rokotusaikoihin Eksotella.

Uutista päivitetty kello 12.26 Sami Raasakan kommenteilla. Kello 13.48 lisätty THL:n luvut ja Tuula Karhulan kommentit.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka