Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjalan koronatilanne on heikentynyt viime viikosta – Tartunnat ovat kasvussa ja myös viruksen brittimuunnosta on löytynyt maakunnasta

Tilannekuvaryhmä varoittaa koronasuositusten laiminlyönnistä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) alueella on toistaiseksi tavattu vain vähän koronaviruksen muunnoksia. Nyt tartuntamäärät ovat kasvussa myös varianttien osalta, kerrotaan Eksoten tiedotteessa.

– Eksoten alueella oli hetken aikaa yksi Suomen pienimmistä ilmaantuvuusluvuista. Nyt tilanne on kuitenkin huonontunut ja myös meidänkin alueeltamme on tavattu niin sanottua brittivarianttia, kertoo alueellisen tilannekuvaryhmän varapuheenjohtaja Marjo Numminen tiedotteessa.

Mutaatiot ovat herkkiä leviämään

Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalaisenmukaan viruksen mutatoituneet versiot ovat erittäin herkkiä leviämään ja aiheuttavat siten helposti laajojakin joukkoaltistuksia sekä mahdollisia jatkotartuntoja.

Suomalainen muistuttaa tiedotteessa, että jos oireita ilmenee, tulee testiin hakeutua nopeasti. Oikea-aikaisella testauksella on mahdollista voittaa tartunnanjäljitykselle aikaa tavoittaa virukselle altistuneet ennen heidän oireiseksi muuttumistaan. Koronaviruksen leviämistä saadaan hillittyä, mikäli altistuneet ehditään asettaa ajoissa karanteeniin.

– Nyt ei ole varaa löysätä annettuja suosituksia. Yli kahden metrin turvaväli, väkijoukkojen välttely, maskin käyttö siellä missä muitakin ihmisiä paikalla sekä ahkera käsienpesu ovat tehokkaimmat henkilökohtaisesti toteutettavat keinot, neuvoo Eksoten avoterveydenhuollon ylilääkäri Sami Raasakka tiedotteessa.

Etelä-Karjala on yhä epidemian kiihtymisvaiheessa

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä totesi tiistain kokouksessa, että koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa. Tilannekuvaryhmä toivoo, että koronasuosituksia ja -rajoituksia noudatetaan huolellisesti. Heikentynyt tilanne voi ryöpsähtää leviämisvaiheeseen äkkiä virusvariantin leviämisen, mahdollisten joukkoaltistumisten tai suosituksista luistamisen vuoksi.

Aluehallintoviraston (AVI) asettama 20 hengen kokoontumisrajoitus on voimassa helmikuun loppuun saakka. Se koskee kaikkia sisä- ja ulkotapahtumia.

Alueellinen tilannekuvaryhmä on asettanut aiemmin voimaan kymmenen hengen yksityishenkilöitä koskevan kokoontumisrajoituksen. Pieniäkin kokoontumisia on syytä välttää aina, kun se on mahdollista.