Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

AVI tiukensi koronarajoituksia Etelä-Karjalassa: Kaikki yli kuuden hengen yleisötilaisuudet kiellettyjä maaliskuun ajan – Turvavälit pitää varmistaa vaikka asiakasmääriä rajaamalla

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) mukaan pienempiäkin kokoontumisia tulisi välttää aina, kun se on mahdollista.

Kokoontumisrajoitukset tiukentuvat entisestään perjantaista alkaen myös Etelä-Karjalassa. Kaikki yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty maaliskuun loppuun asti.

Myös kaikki yläkoululaiset siirtyvät etäopetukseen.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) mukaan pienempiäkin kokoontumisia tulisi välttää aina, kun se on mahdollista. Perusteena on vaikea, vakava ja erittäin huolestuttava epidemiatilanne koko Etelä-Suomessa.

Samalla myös yksityinen ja julkinen sektori velvoitetaan laajasti varmistamaan, että asiakkaat voivat pitää toisiinsa turvaväliä. Ne voivat määritellä keinot itse ja kyseeseen voivat tulla esimerkiksi asiakasmäärien rajaaminen tai tilajärjestelyt.

Näihin toimijoihin kuuluvat muun muassa yksityiset elinkeinonharjoittajat, kunnat, kuntayhtymät ja uskonnolliset yhdyskunnat.

Päätökset eivät koske oppilaitosten tai varhaiskasvatuksen toimintaa, eivätkä yksityis- tai perhe-elämää.

Sisätiloissa voi edelleen olla samanaikaisesti enintään kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Rajoitusten ulkopuolelle jäävät myös ulkotilat, joissa on samanaikaisesti enintään 50 asiakasta tai osallistujaa.

Samat rajoitukset tulivat voimaan Helsingissä ja Uudellamaalla jo kaksi viikkoa sitten.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) lisäksi tuoreimmat määräykset koskevat myös Kymen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirejä.

Ensi maanantaina alkaa myös kolmen viikon ravintolasulku valtioneuvoston päätöksellä. Ravintolat voivat myydä asiakkaille vain take away -ruoka-annoksia.

Tarkoituksena vähentää ihmisten välisiä kontakteja

AVIn mukaan koronaviruksen nopeaa leviämistä pyritään hallitsemaan rajoittamalla mahdollisimman paljon ihmisten välisiä lähikontakteja. Tämän takia rajoituksia oli välttämätöntä kiristää.

Lähikontaktilla tarkoitetaan fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan.

Enintään kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat edelleen mahdollisia. Ehtona on, että turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä huolehditaan.

AVIn aluehallintoylilääkäriLaura Nikunen painottaa välttämään myös pieniäkin kokoontumisia, elleivät ne ole aivan välttämättömiä.

Yläkoululaiset siirtyvät etäopetukseen käytännössä niin, että kunnat tekevät tarvittavat perusopetuslain mukaiset päätökset. Myös oppilaitosten tiloja suljetaan.

Alakoululaiset ja esimerkiksi erityisen tuen oppilaat jatkavat entiseen tapaan koulunkäyntiä lähiopetuksessa. Tilojen sulkemispäätös ei koske alakoululaisia.

Toisen asteen opetus voidaan järjestää etäopetuksena ilman aluehallintoviraston päätöstä oppilaitosten tilojen sulkemisesta.

Rajoitus koskee kaikkia yleisötilaisuuksia kuten markkinoita, konsertteja, teatterinäytöksiä ja urheiluotteluja, joissa on yleisöä.

Yksityiset tilaisuudet, kuten illanvietot tai perhejuhlat ja jatkuvaluonteinen palvelutoiminta, ovat edelleen sallittuja.

Myös kunnanvaltuustot, -hallitukset, lautakunnat ja muut viranomaiset kokoukset ovat rajoitusten ulkopuolella. Niissä suositellaan kuitenkin kokouksia etäyhteyksin.

Aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen korostaa, että jokaisen toimijan ja yksittäisen ihmisen on tärkeää noudattaa erityistä varovaisuutta.

– On otettava huomioon viranomaisten määräykset, suositukset ja ohjeet, että epidemiatilanne saadaan hallintaan. Kaikki lähikontaktit toisiin ihmisiin, jotka eivät ole välttämättömiä, pitäisi jättää tässä tilanteessa pois.