Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää riskimaista tulevat koronatestiin

Määräys on voimassa huomisesta torstaista alkaen maaliskuun loppuun asti.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston uusi määräys koskee muun muassa Vaalimaan rajanylityspaikkaa. Arkistokuva. Kimmo Seppälä

Merja Könönen / STT

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) määrää, että Vaalimaalle, Helsingin kaupungin satamiin ja Helsinki-Vantaan lentoasemalle tulevien henkilöiden on mentävä koronatestiin. Testiä ei kuitenkaan tarvita, jos tulijalla on negatiivinen testitulos korkeintaan 72 tuntia ennen maahantuloa otetusta testistä tai luotettava todistus jo sairastetusta koronasta.

Määräys on voimassa huomisesta torstaista alkaen maaliskuun loppuun asti.

Määräys ei koske vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneitä lapsia eikä tavaraliikenteen henkilöstöä.

Päätöksen mukaan määräys koskee riskimaaksi luokiteltuja maita, joissa koronan ilmaantuvuus on yli 25 tapausta 100 000 asukasta kohti kahdessa viikossa. Esimerkiksi Euroopassa luku on tätä suurempi liki kaikissa maissa, myös Suomessa.

Linja muuttui maanantaina

Avit ilmoittivat tämän viikon maanantaina, että ne voivat jatkossa määrätä yhdellä päätöksellä isompiakin ihmismääriä pakkotesteihin. Avit olivat aiemmin tulkinneet tartuntatautilakia niin, että päätös on tehtävä jokaiselle rajanylittäjälle erikseen.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto arvioi tuolloin, että uusi tulkinta ei juurikaan muuta toimintaa rajoilla, sillä testauksesta kieltäytyviä on hyvin vähän.

Tulkinnan muutos perustui eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausuntoon. Siinä arvioidaan, että avien on jo nykylainsäädännön perusteella mahdollista määrätä rajanylityspaikoilla laajemmista pakkotesteistä.

Tartuntatautilain 16. pykälässä säädetään pakollisista terveystarkastuksista, joiden osana voi olla esimerkiksi koronavirustesti. Pykälän tulkinnasta on koronaepidemian aikana ollut erilaisia kantoja.

Suomi ei ole toistaiseksi vaatinut todistusta negatiivisesta koronatestistä maahan saapuvilta ihmisiltä, mikä on herättänyt paljon keskustelua. Sosiaali- ja terveysvaliokunta piti viime viikon mietinnössään ennakkotestausmallia tarpeellisena. Sunnuntaina perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) lupasi, että sellaista ryhdytään valmistelemaan.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka