Uutisvuoksen Kiksit-podcast raottaa imatralaisten urheiluihmisten sielunelämää — "Ihmiset tarinoiden takana pääsevät nyt kertomaan koko totuuden omin sanoin ilman suodattimia"

Uutisvuoksen ensimmäisen podcastin pääosassa ovat imatralaiset urheilijat ja urheiluvaikuttajat. Ensimmäisessä jaksossa toimittaja Joonas Tapanisen vieraaksi istahtaa Ketterän päävalmentaja Matias Lehtonen.

Joonas Tapaninen on toimittajana tottunut juoksemaan mehevien urheilujuttujen perässä. Uudessa Kiksit-podcastissa hän haastatellaan imatralaisia urheilijoita, valmentajia ja tavallisia kuntoliikkujia. Kai Skyttä

Mari Pajari

Uutisvuoksi alkaa julkaista podcastia. Kiksit-podcast julkaistaan joka toinen lauantai ja sen ensimmäinen jakso on kuunneltavissa 12. lokakuuta Soundcloudissa ja muilla podcast-alustoilla. Ohjelman juontajana toimii Uutisvuoksen urheiluun hurahtanut toimittaja Joonas Tapaninen, joka on kutsunut imatralaisille tuttuja urheilijoita ja urheilun taustavaikuttajia keskustelemaan heidän elämästään, unelmistaan ja intohimosta urheiluun.

Miksi halusit avata podcastissasi nimenomaan urheiluihmisten sielunelämää, Uutisvuoksen podaaja Joonas Tapaninen?

— Neljän viimeisen vuoden aikana työskennellessäni Uutisvuoksessa ensin urheilutoimittajana ja sittemmin urheiluun syventyneenä yleistoimittajana olen haastatellut lukemattomia urheilijoita, valmentajia ja tavallisia kuntoliikkujia, joiden tarinoista olen ammentanut itsellenikin voimaa. Toimittajan työssä kaikkein vaikeinta on tiivistää kokonainen elämä muutamaan tuhanteen merkkiin. Vaikka yritämme parhaamme mukaan tiivistää olennaisen, aina jotain kiinnostavaa jää myös kertomatta. Podcast on mediaformaattina siinä mielessä kiehtova, että palstatila ei rajaa käsiteltävien aiheiden määrää. Ihmiset tarinoiden takana pääsevät nyt kertomaan koko totuuden omin sanoin ilman suodattimia.

Miten valitset vieraat?

— Pääasia on, että tyyppi on mielenkiintoinen, sen tarkemmin en ole lähtenyt rajaamaan, minkälainen henkilö on "Kiksien arvoinen". Paikallislehtenä Uutisvuoksi on tietysti kiinnittynyt Imatran seudun ihmisiin ja asioihin. Siitä pidämme myös podcastissa kiinni, että jututettavat henkilöt asuvat täällä tai ovat täältä lähtöisin. Tarkoitukseni ei ole haastatella ainoastaan ammattiurheilijoita, vaan myös niitä ikiliikkujia, jotka porhaltavat Vuoksen lenkillä vastaan 30 asteen pakkasella räkä poskella, mutta eivät pidä itsestään sen suurempaa meteliä. Uskon, että jokainen ihminen on lehtijutun arvoinen, ja samaa periaatetta voi ihan varmasti soveltaa myös podcast-maailmassa.

Mitä aiheita podcastissa käsitellään?

— Painopiste on henkilöissä ja heidän tarinoissaan. Urheilun ajankohtaisasioita ja esimerkiksi Ketterän tai IPV:n pelitaktiikoita voidaan toki sivuta, jos vieras haluaa ottaa niihin kantaa, mutta itse haluaisin, että jokaisessa jaksossa olisi tarttumapintaa myös niille, jotka eivät urheilua päivittäistasolla seuraa. Urheilun kautta koetut elämykset niveltyvät usein laajemmin ihmisten elämäntarinoihin, joten yleisinhimillisellä tasolla urheilijoiden kokemat tunteet ovat samaistuttavia kaikille ihmisille.

Miksi podcastin nimi on Kiksit?

— Nimen keksiminen oli yllättävän vaikea rasti. Etelä-Saimaan ilmiötuottaja ja podaaja Juho Maijala heitti eräässä aivoriihessä vitsillä, että nimihän voisi olla Urheilun Vuoksi, samalta vivahtavia nimiä kun on Imatralla jokseenkin paljon. Työnimi jäi elämään, kunnes eräs kokeneneempi kollega älähti nimen kuulostavan joltain elähtäneeltä verkkarikaupalta. Epätoivon vallassa päätin turvautua internetin urheilusanakirjaan, ja törmäsin käsitteeseen kiksi. Sanalla on kaksoismerkitys, sillä se tarkoittaa sekä mielihyvän tunnetta että biljardikepin päähän hierottavaa liitua. Jätän mielikuvituksen varaan, kumpaan podcastin nimi viittaa.

Lauantain avausjakson vieraaksi saapuu Matias Lehtonen. Miksi päätit pyytää juuri häntä ensimmäiseksi vieraaksi?

— Olen saanut Ketterän pelien kautta Matias Lehtosesta kuvan fiksuna ja helposti lähestyttävänä valmentajana, joka ilmaisee asiat epäsuomalaiseen tapaan kiertelemättä ja suoraan. Nuoren, idealistisen valmentajan ja vaikeuksista voittoon nousseen perinneseuran välille on kehkeytynyt unelmaliitto, joka on johtanut uskomattomiin tuloksiin. Kaiken hypen alla on kuitenkin myös ihminen, jonka polulle on mahtunut myös konflikteja ja poltettuja siltoja. Tästä ihmisestä halusin kuulla lisää ja voin sanoa, että jossain määrin jopa yllätyin, millainen tyyppi hänestä paljastui.

Mitä podcasteja itse kuuntelet?

— Kuuntelen podcasteja päivittäin, ja yleensä podcastien kuuntelu osuu juoksulenkeille. Kestosuosikkeihin kuuluu Esko Seppäsen Urheilucast, mutta Spotifyn soittolistalla pyörii laaja kattaus myös elokuva- ja historia-aiheisia podcasteja. Olen myös true crime -genren vannoutunut fani, joten esimerkiksi Serial iskee kuin metrinen leka.

Kiksit-podcastin pilottijakso julkaistaan 12.10. Siinä Joonas Tapaninen haastattelee Imatran Ketterän päävalmentajaa Matias Lehtosta. Myös pilottijakso on kuunneltavissa Soundcloudissa ja muilla podcast-alustoilla.

Kuuntele ja tilaa Applen podcast -sovelluksessa

Kuuntele ja tilaa Spotifyssa

Mikä ihmeen podcast? "Yksityisin median kulutusmuoto"

Podcastien kuuntelu on kasvanut Suomessa tasaisesti. Radiomedian syksyllä tekemän tutkimuksen mukaan noin miljoona suomalaisista kuuntelee podcasteja kuukausittain.

Podcast on verkossa julkaistava äänitallenne tai -ohjelma, jonka käyttäjä voi ladata omalle laitteelleen ja kuunnella haluamanaan aikana. Myös radiokanavat julkaisevat ohjelmiaan tai niiden osiaan jälkikäteen kuunneltavaksi podcastina. Etelä-Saimaan Kalankääreiksi-podcast on kuunneltavissa myös lehden nettisivuilta.

Podcasteja voi kuunnella eri sovellusten kautta ja osin myös suoraan tekijän verkkosivuilta. Applen laitteissa podcast-sovellus on valmiina, ja podcasteja voi kuunnella myös esimerkiksi Spotifysta.

— Podcast on yksityisin median kulutusmuoto. Intimiteetti ja autenttisuus ovat sen vahvuuksia, podcasteissa on helppo puhua henkilökohtaisistakin aiheista, podcasteja tuottavan Jaksomedian Olli Sulopuisto sanoo.

Radiomedian tutkimuksen mukaan podcasteja kuunnellaan eniten kotitöitä tehdessä ja matkustettaessa. Moni kuuntelee podcasteja myös lenkillä tai kuntosalilla.

Sulopuiston mukaan Suomen suosituimpia podcasteja tällä hetkellä ovat Nonsense by Alexa & Linda, Kasper & Mikko — Suomen suosituin podcast, Rahapodi sekä Esko Seppäsen Urheilucast.

Sulopuisto arvelee, että lifestyle-aiheet lisääntyvät tulevaisuudessa myös podcasteissa.

— Lisäksi huumoripodcasteja on Suomessa yllättävän vähän. Ylipäätänsä suuntana on, että podcastien tekijöitä tulee koko ajan lisää.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka