Poikkeusolot käyttöön: koulut ja rajat kiinni, yli 70-vuotiaat karanteenia vastaaviin olosuhteisiin, harrastus-, kerho-, kulttuuri- ja urheilukokoontumisille stoppi

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson (vas.), sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo, pääministeri Sanna Marin, valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Arkistokuva. Jussi Nukari

STT

Valtioneuvosto on presidentin kanssa todennut poikkeusolot. Valmiuslaki otetaan käyttöön. Valtioneuvosto käsittelee tiistain istunnossaan valmiuslain käyttöönottoasetuksen ja soveltamisasetukset.

Suomen hallitus pyrkii tekemään kaikkensa, jotta maa selviäisi koronavirusepidemiasta ja sen aiheuttamista taloudellisista vaikutuksista mahdollisimman vähin vaurioin, sanoo pääministeri Sanna Marin(sd.).

Jokainen suomalainen joutuu hänen mukaansa nyt omassa elämässään sietämään epävarmuutta ja epämukavuutta. Marin kehottaa muistamaan, että toimet tehdään ikäihmisten ja riskiryhmien suojaamiseksi.

Enää ei Marinin mukaan keskustella hallituksen työllisyystavoitteesta, 30 000 työpaikan luomisesta, vaan siitä, miten olemassa olevat työpaikat turvataan. Me selviämme tästä yhdessä, Marin sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Hallitus on päättänyt keskeyttää lähiopetuksen oppilaitoksissa kouluista korkeakouluihin keskiviikosta alkaen.

Koulujen sulkemisesta huolimatta yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien lapsille järjestetään esiopetus sekä perusopetuksen 1.–3. luokkien lähiopetus.

Teatterit, kerhotilat ja erilaiset kokoontumistilat kiinni

Suomi aloittaa valmistelun rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla. Suomen kansalaisille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen. Tavaraliikenne jatkuu.

Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä kielletään. Samoin kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa.

Hallitus velvoittaa yli 70-vuotiaita pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan. Linjaus ei koske valtiojohtoa, kansanedustajia ja kunnallisia luottamushenkilöitä.

Valtio sulkee valtion ja kuntien museot, teatterit, kirjastot sekä urheilu-, nuoriso-, järjestö-, harrastus- ja kerhotilat. Yksityisen ja kolmannen sektorin sekä uskonnollisten yhteisöjen suositellaan toimivan samoin.

Hallitus on päättänyt rajoittaa julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön. Tarpeetonta oleskelua yleisillä paikoilla suositellaan välttämään.

"Tilannekuva on muuttunut"

Pääministeri Sanna Marin totesi, että viime viikon jälkeen tilannekuva Suomenkin osalta on muuttunut.

–Voidaan nyt jo todeta, että elämme hyvin poikkeuksellista aikaa, Marin sanoi.

Ministeri Krista Kiurun mukaan keskeisintä on, että ikäihmiset pidetään suojassa.

– Meistä jokainen voi vaikuttaa siihen. Kaikki toimet perustuvat ikäihmisten ja erityisryhmien suojaamiseen.

Lue Valtioneuvoston tiedote sanasta sanaan

Lue Valtioneuvoston virallinen koronatiedote kokonaisuudessaan täältä.

Kommentoi

Mainos: Silmäasema Optiikka Oy

Optikko Pärnänen palvelee jatkossa asiakkaita Imatran Silmäasemalla

Palvelut

Ruokapaikka