Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikoilla ei ole enää läsnä terveydenhuollon työntekijöitä – Eksoten ja Kaakkois-Suomen rajavartioston yhteydenpito jatkuu silti vilkkaana

Maahan saapuville annetaan toimintaohjeet. Jos rajalla kohdataan oireisia rajan ylittäviä henkilöitä tai on syytä epäillä koronavirustartuntaa, maahantulija soittaa itse numeroon 116117 heti rajalla.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten terveydenhuollon työntekijöitä ei ole enää neuvomassa ja keräämässä oirekyselylomakkeita Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikoilla.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti 9.4.–13.5. näillä rajanylityspaikoilla oli Eksoten suun terveydenhuollon työntekijöitä. He olivat läsnä ympäri vuorokauden kolmivuorotyössä.

He neuvoivat maahan saapuvia ja keräsivät oirekyselylomakkeita, koska Kaakkois-Suomen maantierajanylityspaikoilla aloitettiin 9.4. sama käytäntö kuin Helsinki-Vantaan lentokentällä. Maahan saapuville annettiin oireiden kyselylomake, jonka pohjalta henkilö sitoutui jäämään 14 vuorokaudeksi karanteeninomaisiin olosuhteisiin.

– Samalla maahantulijan tuli avata omaa terveydentilaansa ja määränpäätään Suomessa Eksoten terveydenhuollon ammattilaiselle. Tämä koski henkilöliikenteen lisäksi esimerkiksi raskaan kaluston kuljettajia, jotka olivat yli kaksitoista tuntia Suomen puolella, kertoo Eksoten valmiuspäällikkö Kristiina Kapulainen.

Yhteydenpito on vilkasta

Kapulaisen mukaan Kaakkois-Suomen rajavartioston ja Eksoten yhteistyö toimii erinomaisesti, vaikka Eksoten työntekijöitä ei ole enää läsnä rajalla.

– Meillä on tosi matalan kynnyksen yhteydenpitoa puolin ja toisin, sanoo Kapulainen.

Myös Kaakkois-Suomen rajavartioston esikunnan apulaiskomentaja everstiluutnantti Juha Kivelä on tyytyväinen yhteistyöhön niin Eksoten kuin Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsoten kanssa. Yhteistyö jatkuu edelleen.

– Jos havaitsemme jotakin, meillä on ympärivuorokautinen yhteys sairaanhoitopiireihin, kertoo Kivelä.

Maahan saapuville jaetaan kirjalliset ohjeet

Torstaista alkaen Kaakkois-Suomen rajavartiosto ja Tulli ovat jakaneet maahan saapuville Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kirjalliset ohjeet, joissa kerrotaan maahan saapumiseen liittyvistä suosituksista ja määräyksistä. Maahantulopisteillä on myös opasteet toimintaohjeineen.

Suositus on, että maahan saapuvat henkilöt ovat 14 vuorokauden ajan omaehtoisessa karanteenissa.

Jos ilmenee hengitystieoireita, täytyy ottaa välittömästi yhteyttä terveydenhuoltoon.

Tarvittaessa puhelinsoitto heti rajalta

Eksote ohjeistaa, että jos rajalla kohdataan oireisia rajan ylittäviä henkilöitä tai on syytä epäillä koronavirustartuntaa, maahantulija soittaa itse numeroon 116 117 heti rajalla. Puhelimessa maahantulijalle annetaan toimintaohjeet, joita tulee noudattaa.

Kapulainen muistuttaa, että Suomessa asuvia ja Suomeen saapuvia henkilöitä koskee sama ohje.

– Kaikessa liikenteessä on edelleen muistettava välttää fyysisiä kontakteja ja säilytettävä turvaväli muihin ihmisiin sekä noudatettava hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, kertoo Kapulainen.

Rajalta suositellaan poistumaan omalla autolla tai taksikyydillä.