Marin: Etätyösuositus uudelleen voimaan maakunnissa, joissa tartuntamäärät ovat kasvussa – Etelä-Karjala ei kuulu listalle

Hallitus antoi valtioneuvoston istunnossa etätyösuositusta koskevan periaatepäätöksen.

Hallitus antaa uuden etätyösuosituksen, jota sovelletaan alueellisena, kertoi pääministeri Sanna Marin (sd.) valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa. Tällä hetkellä epidemiologisen tilanteen valossa etätyösuosituksen antaminen on perusteltua Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien alueella.

– Hallitus käsitteli neuvottelussaan valtiovarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön suositusta etätyön käytöstä ja antoi valtioneuvoston istunnossa myös tätä koskevan periaatepäätöksen, pääministeri aloitti.

Pääministeri kertoi, että tilanteessa, jossa terveysviranomaiset toteavat koronavirusepidemian olevan alueellisesti kasvussa, hallitus suosittelee, että kyseisen alueen työpaikoilla siirrytään etätyöhön työtehtävien niin salliessa.

Vastaavasti jos terveysviranomaiset toteavat tartuntojen olevan väestötasolla kasvussa, tulisi Marinin mukaan julkisen sektorin työntekijöiden etätyöskennellä.

– Hallitus suosittaa vastaavaa laajaa etätyötä myös yksityiselle sektorille, pääministeri lisäsi.

Keskuskauppakamari: Etätyön tarve tiedetään parhaiten työpaikoilla

Keskuskauppakamarin torstaina julkaiseman kannanoton mukaan hallituksen antama etätyösuositus ei saa johtaa siihen, että kaikki työntekijät siirtyvät kategorisesti etätöihin niillä alueilla, joita hallituksen etätyösuositus koskee.

Keskuskauppakamari muistuttaa, että etä- ja lähityön tarve ja tilanne tiedetään parhaiten yritys- ja työpaikkakohtaisesti.

– Toiset työtehtävät ovat sellaisia, joiden hoitaminen työpaikalla lähityössä on välttämätöntä tai helpompaa kuin etänä. Toiset työtehtävät taas hoituvat etänä aivan yhtä hyvin kuin lähityössä, sanoo tiedotteessa Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen.

– Myös toimitilat ja ihmiset ovat erilaisia ja heidän tarpeensa erilaisia. Tämän arvioimisessa hallituksen pitää luottaa suomalaisiin työnantajiin ja työntekijöihin, Horttanainen linjaa.

Suositus vain hetken poissa voimasta

Aiemmin keväällä asetettu etätyösuositus koski pääasiassa julkista sektoria. Silti myös yksityinen sektori siirtyi keväällä laajalti etätyöhön, kun hallitus suositteli etätyöskentelyä. Työssäkäyvistä lähes 60 prosenttia siirtyi Suomessa etätöihin kevään aikana.

– Etätyön tekemisellä on ollut merkittävä vaikutus koronaviruksen leviämisen estämisessä, Marin totesi.

Hallituksen keväällä asettama etätyösuositus päättyi 1. elokuuta. Sen uumoiltiin jo aiemmin tulevan uudelleensuositeltavaksi Suomen kiihtyneen koronavirustartuntojen tilanteen myötä. Etätyösuosituksen elokuun alkuun määritetty päättymispäivä asetettiin 23. kesäkuuta hallituksen linjauksissa.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kannusti aiemmin elokuun alussa työpaikkoja siirtymään etätyöskentelyyn siltä osin kuin se on ollut mahdollista. Ministeri teki myös 5. elokuuta pyynnön etätyösuosituksen päivittämisestä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka