THL:n maskisuositus: Etelä-Karjalassa suositellaan kasvomaskia seuraavan kahden viikon ajan joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktia ei voi välttää

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus puoltaa suositusta, ja kunnat huolehtisivat vähävaraisille maskit ilmaiseksi.

THL suosittelee kasvomaskin käyttöä tilanteissa, joissa lähikontaktia ei voi välttää. Kuvassa Eksoten sairaanhoitajat Juho Simolin ja Saija Koskiniemi Lappeenrannan lentokentällä keskiviikkona. Anu Kiljunen

Sanna Nikula / STT ja Juho Maijala

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus puoltaa THL:n antamaa suositusta kasvomaskien käyttämisestä joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Marinin mukaan ihmiset hankkisivat maskinsa lähtökohtaisesti itse, mutta kunnat huolehtisivat siitä, että maskeja on saatavissa kaikkein haavoittuvimmissa asemissa oleville vähävaraisille ilmaiseksi.

Marin kertoi maskisuosituksesta tiedotustilaisuudessa hallituksen koronatilanteesta käymien neuvottelujen jälkeen torstaina.

Suositusta laajennetaan, jos tilanne muuttuu

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoi tiedotustilaisuudessa odotetusti alueellisen kasvomaskisuosituksen. Maskeja suositellaan käytettäväksi sellaisten sairaanhoitopiirien alueella, joissa tartuntatapauksia on ollut viimeisen kahden viikon aikana.

Asiasta kertoi THL:n johtaja Mika Salminen hallituksen neuvottelujen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Marinin puheenvuoron jälkeen.

Salmisen mukaan on mahdollista, että suositusta laajennetaan, jos tilanne muuttuu. Hän korosti, että suositus on vapaaehtoinen. Ihmiset itse päättävät käyttävätkö maskia vai eivät. Pakollista siitä ei Suomessa tule.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) ilmoitti uudesta, 11. elokuuta Lappeenrannassa todetusta koronatartunnasta torstaina. Käytännössä maskisuositus on voimassa Etelä-Karjalassa ainakin seuraavat noin kaksi viikkoa.

Eksoten hoivajohtaja Taina Jaakokertoo, että maskisuositukseen liittyvien toimien suunnittelu aloitetaan heti perjantaiaamuna. Aamun aikana on Jaakon mukaan tarkoitus pohtia myös mahdollista maskien jakamista vähävaraisille.

Maskisuositus on voimassa, jos alueella on todettu koronatartuntoja kahden viikon sisään. Mika Strandén

Ensimmäinen suositus

Suomessa ei ole aiemmin koronapandemian aikana annettu virallisia suosituksia kasvomaskien käytöstä. Monissa muissa maissa on otettu vaikean tautitilanteen vuoksi käyttöön jopa suoranaisia maskipakkoja.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO on pyörtänyt alkuperäisen kantansa ja antanut suosituksen maskien käyttämisestä julkisilla paikoilla.

Lisäksi Euroopan komissio ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC kehottavat käyttämään maskia junissa, kun turvavälejä ei pystytä pitämään.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka