Hovioikeus: Ruokolahden haulikkosurma oli tappo – 9,5 vuoden vankeustuomio pysyi voimassa

Taposta tuomittu ruokolahtelaismies katsoi syyllistyneensä kuolemantuottamukseen. Hovioikeus hylkäsi valituksen.

Itä-Suomen hovioikeus on hylännyt valituksen jutussa, jossa ruokolahtelainen mies ampui toisen miehen haulikolla. Käräjäoikeuden tuomio, 9 vuotta ja 6 kuukautta vankeutta pysyi voimassa.

Kesäkuussa antamassaan ratkaisussa Etelä-Karjalan käräjäoikeus katsoi Hannu Tapani Karjalaisen syyllistyneen tappoon. Tuomittu katsoi valituksessaan syyllistyneensä tapon sijasta kuolemantuottamukseen tai törkeään kuolemantuottamukseen, ja vaati vankeusrangaistuksensa alentamista kahdeksaan vuoteen.

Hovioikeus katsoi, ettei sille esitetty selvitys anna aihetta päätyä näytön arvioinnin ja syyksilukemisen osalta muuhun lopputulokseen kuin mihin käräjäoikeus on päätynyt.

Karjalainen ampui asunnossaan olleen miehen torstaina 5. maaliskuuta 2020 Ruokolahdella.

Ampumisessa käytetty haulikko oli syytetyn kädessä, kun ase laukesi ja laukaus osui uhriin. Miehet olivat asunnossa kahdestaan.

Syytetty soitti tapahtuneen jälkeen hätäkeskukseen. Hänet otettiin kiinni heti 5. maaliskuuta.

Käräjäoikeudessa Karjalainen kiisti tapon, mutta myönsi aiheuttaneensa miehen kuoleman huolimattomuudellaan.

Hän kertoi, että oli saunonut ja juonut alkoholia uhrin kanssa. Sitten he olivat alkaneet riidellä. Kun mies oli hetkeksi poistunut ulos, syytetty oli ottanut haulikon esiin pelotellakseen miestä.

Mies tuli sisälle ja lähestyi Karjalaista huutaen. Syytetty oli hipelöinyt haulikkoa, ja se oli lauennut. Syytetyn mukaan hän luuli aseen olleen tyhjä.

Käräjäoikeus katsoi, että koska syytetty on tarkoituksella ampunut haulikolla lähietäisyydellä ihmistä kohti, hänen on täytynyt ymmärtää, että laukauksesta varsin todennäköisesti seuraa hengenvaarallinen osuma ja kuolema. Oikeus piti tekoa tahallisena.

Oikeus määräsi tuomitun maksamaan kuolleen miehen omaisille yhteensä 36 000 euroa korvauksia kärsimyksestä sekä korvauksia oikeudenkäyntikuluista. Haulikko tuomittiin valtiolle menetettäväksi.

Hovioikeuden tuomioon voi hakea muutosta, jos korkein oikeus antaa siihen valitusluvan.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka