Eksote kertoo kahdesta uudesta koronatartunnasta

Eksote kertoi tiistaina kahdesta uudesta koronavirustartunnasta. Kuvituskuva. Riikka Laine

STT–STT, Terhi Kinnunen ja Joonas Tapaninen

Etelä-Karjalassa on varmistunut kaksi uutta koronavirustapausta. Koronavirustartuntoja on raportoitu maakunnassa nyt yhteensä 277, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) tiistaina päivitetyssä tilannekuvassa kerrotaan.

Varmistuneet tartunnat on todettu 13. ja 18. tammikuuta, Eksoten taulukosta selviää.

Sairaalahoidossa on 0–5 koronaviruspotilasta.

Koronavirustilanne on Etelä-Karjalassa kiihtymisvaiheessa. Vaiheet ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Alueellinen tilannekuvaryhmä kokoontuu tänään tiistaina ja tarkastelee tilannetta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronakartan mukaan Etelä-Karjalassa on todettu yksi uusi koronavirustartunta. Yhteensä koronatapauksia on nyt 286.

Uusin tartunta on kirjattu Lappeenrantaan, jossa tartuntojen määrä on nyt 159. Imatralla tapauksia on todettu 79, Luumäellä 7, Parikkalassa 5, Rautjärvellä 6, Ruokolahdella 12, Savitaipaleella 5 ja Taipalsaarella 11. Lemillä tartuntoja on ollut alle viisi, joten kuntaa ei ole THL:n listalla.

Yhdellä epäillään brittimuunnosta

Etelä-Karjalassa on viimeisen seitsemän vuorokauden aikana tilastoitui kymmenen koronavirustartuntaa. Ylilääkäri Sami Raasakka Eksotelta kertoo, että näistä tartunnoista yhdeksän on uusia tartuntoja ja yksi on vanhempi tartunta, joka on tilastoitunut viiveellä.

– Uusista tartunnoista kuudesta tiedetään selkeästi, mistä ne ovat peräisin. Kaksi jäljittyy Venäjälle ja yksi on myös sieltä käsin alun perin saatu tartunta, joka on täällä perhetartuntana tullut esille, Raasakka toteaa.

Loput kolme jälijitettyä tapausta paikantuvat Raasakan mukaan Etelä-Karjalan alueelle tai muualle Suomeen. Kolmen muun koronatartunnan alkuperästä ei ole varmuutta, ainoastaan jonkinasteisia epäilyksiä.

Helposti tarttuvaa koronaviruksen brittimuunnosta epäillään yhdellä tartunnan saaneista.

– Hänen kohdallaan ovat kuitenkin päällä vahvat karanteenitoimet.

Raasakka vahvistaa, että koronavirustautiin sairastuneiden joukossa on myös Armilan hoitohenkilökuntaan kuuluva henkilö.

– Muutama henkilökunnan jäsen altistui taukojen aikana, mutta sillä tavalla pääsimme säikähdyksellä, että potilaskontakteja ei ole hänellä ollut.

Koronaa on todettu Armilan terveysaseman henkilökunnan keskuudessa aiemminkin. Viime keskiviikkona uutisoitiin kahdella Armilassa työskentelevällä henkilöllä todetusta koronatartunnasta.

Noin prosentti testatuista koronapositiivisia

Kokonaisuutena tartuntojen määrä on pysynyt Etelä-Karjalassa vakaana.

– Laskeva käyrä näyttää jatkuvan. Toki näytteitäkin on otettu jonkin verran vähemmän kuin viime vuoden puolella kiireisimpinä viikkoina, mutta myös positiivisten testitulosten osuus on pysynyt yhden prosentin tienoilla. Jotenkin näyttää siltä, että ehkä tilanne on nyt aidosti rauhallinen, eikä virusmassaa tällä alueella kovin paljon ole liikkeellä. Siinä mielessä olo on jopa vähän optimistinen, Raasakka kuvailee.

Näytemäärien Raasakka uskoo normalisoituvan hiljaisen viikonlopun jälkeen. Sekä lauantaina että sunnuntaina testeissä kävi vain 53 henkilöä, kun viikolla testattavien määrä oli alhaisimmillaankin 142.

– Viikonlopun päivät olivat rapsakoita pakkaspäiviä. Heti, kun keli vähän leudontui, niin näytemäärät ovat palanneet tavanomaiselle tasolle.

217 uutta tartuntaa Suomessa

Koko maassa raportoitiin tiistaina 217 uutta koronavirustartuntaa, THL kertoo. Kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu 3 504, mikä on 3 enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Juttua muokattu 19.1. klo 11.13: Lisätty Sami Raasakan kommentteja; päivitetty kello 12.15: lisätty THL:n luvut.

Kommentoi

Mainos: Silmäasema Optiikka Oy

Optikko Pärnänen palvelee jatkossa asiakkaita Imatran Silmäasemalla

Palvelut

Ruokapaikka