Koronatestaus alkaa Nuijamaan rajalla torstaina – Testiin meneminen pysyy vapaaehtoisena

Imatran raja-aseman sulkeminen voi vaikuttaa matkustajamääriin. Rekkakuskeja koskevat koronasuositukset eivät tiettävästi tiukkene nykyisestä.

Lappeenrannan Nuijamaan rajanylityspaikalla alkaa koronatestaus torstaina. Testausta tehdään jokaisena viikonpäivänä kello 10–18.

Paikan päällä tehtävien koronatestausten tarkoituksena on estää uusien koronavirusmuunnosten leviäminen Suomessa sekä ylipäätään hillitä koronapandemian etenemistä. Hallitus kiristää maahantulon rajoituksia keskiviikosta alkaen koko Suomessa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) neuvotteli Nuijamaan raja-aseman koronatestauksista kansallisen rajatyöryhmän kanssa maanantaina. Terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhulan mukaan kaikki valmistelut on nyt tehty ja testaukset pystytään aloittamaan torstaina.

– Toistaiseksi koronatestejä tehdään kello 10–18. On ajateltu, että se on vilkkain liikenneaika, Karhula toteaa.

Koronatesti ei ole pakollinen

Koronatestiin meneminen pysyy matkustajille vapaaehtoisena myös Nuijamaan rajanylityspaikalla, ellei hallitus linjaa toisin valtakunnallisesti.

Koronatestausta tehdään raja-aseman sisätiloissa, lähellä varsinaisia asioimistiloja. Karhulan mukaan testaustiloja on käyty katsomassa maanantaina.

– Testejä varten ei saada pystytettyä mitään kontteja ulos näin lyhyellä varoitusajalla. Konttirakennelman tekeminen veisi useamman viikon, Karhula kuvailee.

Jos testattavien määrä alkaakin kasvaa rajalla, jonkinlainen konttiratkaisu voi Karhulan mukaan olla aiheellinen.

Yhteensä neljä koronatyöntekijää

Eksotelta tulee olemaan paikan päällä kaksi työntekijää: terveysneuvoja ja sihteeri. Karhulan mukaan heidän tehtävänään on antaa terveysneuvontaa ja ohjeistaa rajanylittäjiä koronatesteihin.

Varsinaisia koronatestejä tekevät Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) kaksi työntekijää. Rajan koronapisteellä työskentelee siis kerralla yhteensä neljä työntekijää.

– Testattavia tulemaan olemaan arviolta joitakin kymmeniä päivässä. Vielä ei voi ennustaa, kuinka monta kymmentä, koska matkustajamääriin voivat vaikuttaa esimerkiksi uudet matkustusrajoitukset, Karhula kertoo.

Matkustajamääriin voi vaikuttaa esimerkiksi Imatran raja-aseman henkilöliikenteen sulkeminen 30:ksi päiväksi. Hallitus päätti asiasta perjantaina. Sulku alkaa tämän hetken tietojen mukaan viimeistään maanantaina 1. helmikuuta.

Entä rekkakuskit?

Toistaiseksi tavaraliikennettä koskevat koronaohjeistukset ja -toimenpiteet eivät tiukkene nykyisestä. Rekkakuskeja on ohjeistettu esimerkiksi pysyttelemään omaehtoisessa karanteenissa ja hoitamaan vain välttämättömiä asioita tavarakuljetusten aikana.

Karhulan mukaan tavaraliikenteen koronatestaukset ja -ohjeistukset ovat iso valtakunnallinen kysymys.

– Kansallisessa rajatyöryhmässä todettiin, että sosiaali- ja terveysministeriön pitäisi käsitellä asiaa. Toistaiseksi on keskusteltu lähinnä henkilöliikenteestä, mutta tavaraliikenteen osalta ei ole vielä selkeää ohjeistusta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka