Kolmas nollapäivä koronatartunnoissa Etelä-Karjalassa – Ylilääkärin mukaan vielä ei ole aihetta juhlia: "Ei vaadi kuin yhden tai kaksi kunnolla tartuttavaa henkilöä"

Ylilääkäri muistuttaa, että koronatilanne voi heikentyä nopeasti. Koronatilannetta ei herkästi palauteta perustasolle itärajankaan takia.

Etelä-Karjalassa otettiin noin 700 koronatestiä maanantain ja torstain välisenä aikana. Kuvituskuva. Katja Luoma

Terhi Kinnunen

Etelä-Karjalassa ei perjantaina raportoitu uusista koronatartunnoista. Maakunnassa ei ole varmistunut uusia koronatapauksia kolmeen päivään.

Etelä-Karjalan koronatartuntojen yhteenlaskettu määrä on 277, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) perjantaina päivitetystä tilannekuvassa sanotaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi perjantaina kahdesta uudesta koronatapauksesta Etelä-Karjalassa. THL:n koronakartan mukaan uudet tartunnat on todettu Lappeenrannassa, jonka tartuntojen määrä on nyt 162.

Imatralla tartuntoja on ollut 79, Luumäellä 7, Parikkalassa 5, Rautjärvellä 6, Ruokolahdella 12, Savitaipaleella 5 ja Taipalsaarella 11. Yhteensä tapauksia on Etelä-Karjalassa THL:n mukaan ollut 289.

Lemiä ei THL:n koronakartassa ole, sillä tartuntoja on siellä ollut alle viisi.

Kahdella lappeenrantalaisella todettiin tartunta

Eksoten ja THL:n koronalukujen ero selittyy osin sillä, että THL kirjaa tartunnat kotikunnan mukaan.

– Me katsomme, mitä tällä alueella tapahtuu, Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka sanoo.

Jos Eksote tekisi koronatestin esimerkiksi venäläiselle rekkakuskille ja testi olisi positiivinen, Eksote kirjaisi tartunnan omaan tilastoonsa.

THL:n kertomat kaksi tuoreinta Lappeenrannan tartuntaa on todettu muualla Suomessa eivätkä näy Eksoten luvuissa.

– Eilen on pohjoisessa todettu kahdella lappeenrantalaisella korona. He oleskelevat nyt siellä, ja siellä on tehty kaikki toimenpiteen eristyspäätöksiä myöten, Raasakka sanoo.

Tilastoissa voi myös olla virheitä, Raasakka toteaa.

Positiivisten näytteiden osuus alle yhden prosentin

Raasakan mukaan kolmen päivän nollaputki koronatartunnoissa ei vielä ole syy juhlia.

– Ei oikein uskalla sanoa, että tämä kertoisi mistään.

Varovaista optimismia aiheuttaa se, että tällä viikolla koronatestejä on otettu kohtuullinen määrä ja positiivisten näytteiden osuus on vajonnut alle yhden prosentin, Raasakka sanoo.

Tällä viikolla on otettu yhteensä 691 koronatestiä maanantain ja torstain välisenä aikana, Eksoten taulukosta selviää.

Sairaalaankaan ei ole Raasakan mukaan tullut uusia koronapotilaita. Eksote kertoo, että sairaalahoidossa on 0–5 koronapotilasta.

– Ei vaadi kuin yhden tai kaksi kunnolla tartuttavaa henkilöä, niin tilasto rupeaa näyttämään ihan erilaiselta.

Koronatilanne on Etelä-Karjalan alueella kiihtymisvaiheessa. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Koronatilanteen arvioinnissa tarkastellaan trendiä, ilmaantuvuutta, positiivisten näytteiden osuutta ja sairaalahoidon kuormitusta ja jäljitettävyyttä.

– Meillä ollaan varovaisia myös rajan takia, ettei ihan herkästi perustasolle tipauteta. Voi olla, että sitten viikon päästä lähdetään taas kiihtymisvaiheeseen, Raasakka kertoo.

Uudellamaalla ilmaantuvuus on moninkertainen

Alueellinen tilannekuvaryhmä totesi aiemmin tällä viikolla, että nyt ei ole varaa höllentää vapaa-ajan viettoa koskevia rajoituksia, koska koronavirusmuunnokset voivat heikentää tilannetta nopeasti.

Tilannekuvaryhmä kehotti eteläkarjalaisia välttämään matkailua niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Esimerkiksi Uudellamaalla koronaviruksen ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden on nyt 111,6, kun se Etelä-Karjalassa on 15,7.

– Pitää pitää järki päässä, jos on tarvetta käydä jossain, missä ilmaantuvuus on paljon suurempaa. Sitten täytyy noudattaa etäisyyksiä, käyttää maskia ja välttää isoja tilaisuuksia, missä kontakteja väistämättä tulee, Raasakka toteaa.

Koronavirusrokote oli keskiviikkona annettu lähes 3 000 ihmiselle Etelä-Karjalassa, koronarokotuksesta vastaava Sari Kuitto kertoi torstaina.

Suomessa 350 tartuntaa

Suomessa on raportoitu 350 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 3 847 uutta tartuntaa, mikä on 427 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Koronavirustartuntojen ilmaantuvuusluku viimeisten kahden viikon ajalta on noin 66 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Suurin ilmaantuvuusluku on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) noin 112 tartuntaa ja pienin Itä-Savon ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien noin 13 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

Yhteensä koronavirustartuntoja on raportoitu nyt 41 915.

Päivitetty 22.1. kello 12:20: Lisätty THL:n luvut, päivitetty 14:32: lisätty Sami Raasakan kommentit.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka