Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Eksoten ison laskutusmokan oikaisu ei mene läpi kivuitta

Etelä-Karjalan hyvinvointialue joutuu edelleen pesemään Eksoten jälkipyykkejä. Nyt paljastui, että Eksote on jättänyt laskuttamatta vajaan kymmenen vuoden aikana noin 23 miljoonaa euroa palveluasumisen ja tuetun asumisen asiakasmaksuja. Vuoden alusta toimintansa aloittaneen hyvinvointialueen työntekijä havaitsi aikanaan Eksotessa tehdyn laskuvirheen, jonka takia asukkaat ovat saaneet tuntuvia alennuksia asumisesta.

Kun laskuvirhe oikaistaan, palveluyksiköissä asuvat ihmiset joutuvat maksamaan selvästi aiempaa enemmän. Pahimmillaan asuminen voi kallistua lähes tuhannella eurolla kuukaudessa. Ympärivuorokautisen palveluasumisen ja yhteisöllisen asumisen sekä tuetun asumisen piirissä on noin 1 600 ihmistä.

Lopullisesti maksujen oikaisusta päättää hyvinvointialueen hallitus. Sillä ei liene kuitenkaan muuta vaihtoehtoa kuin oikaista virhe. Asia koskettaa suurta määrää ihmisiä, joiden henkilökohtainen taloustilanne muuttuu olennaisesti. Kaikkien maksukyky ei riitä, ja monet asukkaat joutuvat varmasti turvautumaan muihin tukiin. Siksi hyvinvointialueen hallinnon pitää miettiä keinoja tehdä muutokset hallitusti.

Eksoten olemassaolon ajan sen omistajakunnat patistivat sosiaali- ja terveyspiiriä kulusäästöihin. Eksotesta kerrottiin, ettei säästövaraa ole. Ilman laskutusvirhettä Eksoten vuositulot olisivat kasvaneet yli kahdella miljoonalla eurolla vuodessa. Vähintään sen verran omistajakunnat olisivat säästäneet vuodessa Eksoten maksuosuuksissa.

Hyvinvointialue on alkuvuoden aikana menettänyt virheen vuoksi muutaman miljoonan. Hyvinvointialueella varmasti kiitellään virheen löytänyttä työntekijää, koska hyvinvointialueiden aloitusta on varjostanut talousahdinko.

Kiitoksia antaa myös noin 30 psykososiaalisen palvelun asiakasta. Heiltä Eksote on perinyt noin 600 euroa liian korkeita kuukausimaksuja. Heille hyvinvointialue hyvittää ylilaskutuksen tulevien kuukausien aikana.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueella muutoksen viime vuoteen piti olla pienempi kuin muualla maassa, koska Eksote muodostettiin aikanaan maakunnalliselle pohjalle. Vaikka Eksoten rakenne olikin eteenpäin katsova, sosiaali- ja terveyspiirin hallinnosta on paljastanut puutteita. Ne teettävät nyt ylimääräistä työtä hyvinvointialueella.

Lue myös: Uusi työntekijä löysi miljoonaluokan laskukaavavirheen hyvinvointialueen asiakasmaksuissa – "Olihan se iso paukku"