Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Presidenttikisa on edelleen avoin – todellinen kamppailu ajoittunee loppuvuoteen

Presidentinvaaleihin on kahdeksan kuukautta. Vaalien ensimmäinen kierros käydään 24. tammikuuta.

Tässä vaiheessa vain yksi asia on varma – presidentti vaihtuu. Sauli Niinistön toinen kausi presidenttinä on loppusuoralla eikä perustuslaki salli kolmatta kautta. Jos sallisi ja jos Niinistö asettuisi ehdolle, todellista vaalitaistelua ei nähtäisi. Niinistön kansansuosio on huippulukemissa.

Presidenttipeli näyttää tässä vaiheessa kovin vaisulta ja avoimelta. Lieneekö Niinistön suuri suosio syynä? Vaisuus johtuu myös siitä, ettei tiedossa ole vielä yhtään virallista ehdokastakaan. Kieltäytyneiden nimiä tiedetään. Yksi heistä on toimitusministeristön pääministeri Sanna Marin (sd.).

Yle julkaisi tiistaina presidenttikyselyn, jonka kärjessä on ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). 28 prosenttia kyselyyn vastanneista ilmoitti Haaviston suosikikseen. Perässä seurasivat Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn (kesk.) ja Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Rehniä kannatti 15 ja Aaltolaa 13 prosenttia vastaajista. Kolmikko on muodostanut kyselyiden kärjen myös edellisissä mittauksissa.

Aaltola on noussut Ukrainassa käytävän sodan kommentaattorina lopullisesti kansan tietoisuuteen. Haavisto on hoitanut sodan aiheuttamassa turbulenssissa ulkoministerin tehtävää luotettavasti. Myös kansainvälisessä politiikassa ennen Suomen Pankin pääjohtajuutta meritoitunut Rehn edustaa vakautta. Ennustettavuus ja luotettavuus tuntuvat vetoavan suomalaisiin myllertävän maailman keskellä.

Poliittisesti asetelmassa on silmiin pistävä yksityiskohta. Haavisto ja Rehn edustavat reilun kuukauden takaisissa eduskuntavaaleissa rämpineitä puolueita. Kolmen suurimman puolueen edustajien nimet ovat edelleen kyselyjen marginaalissa. Perussuomalaisten presidenttiehdokas on halutessaan puolueen edellinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Hän sai kyselyssä kuuden prosentin kannatuksen. Viiteen prosenttiin ylsivät kokoomuslainen ex-pääministeri Aleksander Stubb ja Marin. Tällä hetkellä vedonlyönnin kertoimet kokoomus- tai demaritaustaisen presidentin valitsemiseksi ovat korkeat.

Presidenttikisa sähköistynee kesän ja syksyn aikana, kun ehdokasasettelu alkaa. Se tietää vajaan puolen vuoden intensiivistä vaalitaistelua. Vaikuttaa selvältä, että tulevan presidentin nimi selviää vasta vaalien toisella kierroksella eli 11 helmikuuta.