Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Toivottavasti hallitusneuvottelut johtajat polttoaineen halpenemiseen

Toivon hallitusneuvotteluista lopputuloksena polttoaineen hinnan alentamista.

Toivottavasti vaalit voittaneet puolueet uskaltavat alentaa jakeluvelvoitetta, mikä laskee liikennepolttoaineiden kuluttajahintoja tai ainakin vähentää niiden nousupainetta, koska uusiutuvilla polttoaineilla on korkeammat tuotantokustannukset kuin fossiilisilla polttoaineilla.

Viime vuonna jakeluvelvoite oli 12 prosenttia ja tänä vuonna se on 13,5 prosenttia. Nykylain mukaan ensi vuonna jakeluvelvoite nousee 28 prosenttiin. Kaikkiaan velvoite on nousemassa asteittain 34 prosenttiin vuonna 2030.

Jos mitään ei tehdä, dieselin litrahinta saattaa nousta ensi vuonna 15 senttiä ja bensiinin 20 senttiä jakeluvelvoitteen korotuksen takia.

Tämä nostaa edelleen ruuan ja muiden kuljetettavien tuotteiden ja palveluiden hintaa sekä heikentää entisestään ihmisten ostovoimaa.

Myös raakaöljyn maailmanmarkkinahinta ja verotus vaikuttavat hintoihin. Verotuskin on vaalien voittaneiden käsissä. Öljyn markkinahintoihin emme oikein voi vaikuttaa.

Ruotsin hallitus päätti laskea jakeluvelvoitetta kuuteen prosenttiin. Mitkään päätökset eivät tipahda taivaasta, vaan ovat ihmiskätten työtä.

Toivon Suomessakin hyviä päätöksiä, jotka helpottavat ihmisten arkea. Erityisesti meidän itäsuomalaisten, jotka joudumme ajamaan paljon autolla, kun välimatkat ovat pitkät eikä riittävän toimivaa joukkoliikennettä ole.

Kirjoittaja on Etelä-Savon hyvinvointialueen aluevaltuutettu ja Mikkelin kaupunginvaltuutettu (liik.).