Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Hiippakuntamme tarvitsee yhteistyökykyisen piispan

Mikkelin hiippakunnan piispanvaali järjestetään 25. toukokuuta nykyisen piispan Seppo Häkkisen jäädessä eläkkeelle.

Hiippakuntaan kuuluvat Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen maakuntien seurakunnat, seurakuntia on yhteensä 36 ja jäseniä noin 420 000.

Vaalissa äänioikeutettuja ovat kaikki Mikkelin hiippakunnan 556 pappia ja lehtoria sekä vastaava määrä maallikkovalitsijoita. Maallikkovalitsijat toimivat pääosin seurakunnan luottamustehtävissä.

Kirkkojärjestyksen 18 luvun alussa piispan tehtävä ilmaistaan lyhyesti: ”Piispa, kukin hiippakunnassaan, on seurakuntien ja pappien ylin kaitsija.”

Ehdolla piispan virkaan ovat kirkkoherrat Mari Parkkinen, Pekka Särkiö ja Sammeli Juntunen sekä rovasti Pekka Huokuna.

Vaalipaneeleissa ehdokkaat eivät ole kovasanaisesti väitelleet arvoista tai seurakunnan tulevaisuuden muutoksista.

Pitkään seurakuntatoiminnassa mukana olleena kunnioitan ehdokkaiden toimintatapaa, joka auttaa uutta piispaa menestymään työssään.

Äänioikeutetut tietävät ehdokkaiden taustat ja äänestävät omaa suosikkiaan ilman julkista riitelyäkin.

On hyvä muistaa, että Suomen evankelisluterilainen kirkko on yksi maailman tasa-arvoisimmista uskonnoista, jossa nainen voi toimia pappina, kirkkoherrana ja piispana, samaa sukupuolta olevia on siunattu ja vihitty avioliittoon, pride-messuja on pidetty kirkoissa, avoliitossa elävä voi osallistua seurakuntatyöhön ja kirkon toimintaa saa julkisesti kritisoida.

Kaikki edellä mainittu on monessa Suomessakin harjoitetussa uskonnossa täysin mahdotonta, ja ulkomailla uskonnonvastaisesta toiminnasta voi joutua kivitetyksi.

Evankelisluterilainen kirkko muuttuu ja sitä muutetaan myös sisältäpäin. Hiippakuntamme tarvitsee yhteistyökykyisen piispan, jonka julkiset mielipiteet eivät revi seurakuntalaisia tai työntekijöitä erilleen. Seurakunnan hyvässä lapsi-, aikuis-, perhe-, vanhus- ja jumalanpalvelustyössä tulee säilyttää työrauha.

Kirjoittaja on mikkeliläinen kirkkovaltuutettu ja kirkkoneuvoston jäsen.