Varhaiskasvatuksen henkilöstöpula näkyy myös Etelä-Karjalassa. Imatra on ottanut kokeiluluontoisesti käyttöön 500 euron vihjepalkkion saadakseen hakijoita muun muassa päiväkodissa avoinna oleviin työtehtäviin. Työvoimapula varhaiskasvatuksen opettajista on nyt todella suuri.
Tilanne on hiljalleen pahentunut, ja syitä työvoimapulaan on monia. Varhaiskasvatuslakiin vuonna 2018 tehdyt uudistukset päiväkodin henkilöstön osalta ovat lisänneet epäselvyyttä varhaiskasvatuksen kelpoisuuksista. Laissa säädettiin uudesta varhaiskasvatuksen sosionomin ammatista, mutta laissa ei määritelty sille selvää paikkaa varhaiskasvatuksessa.
Vihjepalkkion lisäksi nyt kannattaisi satsata erityisesti varhaiskasvatuksen sosionomin tehtäväkuvaan, heidän kouluttamiseensa ammattikorkeakouluissa ja varhaiskasvatuksen sosionomien paikkojen avaamiseen.
On lapsen edun mukaista, että jokaisessa päiväkodin lapsiryhmässä työskentelee varhaiskasvatuksen sosionomi. Tällöin työryhmä on aidosti moniammatillinen turvaten laadukkaan varhaiskasvatuksen päiväkodeissa.
Työnantajan on hyvä muistaa, että voimassa olevan lain mukaan varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuuden saavuttanut henkilö, oli hän kasvatustieteen kandidaatti- tai sosionomitaustainen, on kelpoinen toimimaan varhaiskasvatuksen opettajan tehtävässä koko työuransa ajan.
Kaikki, joilla on kelpoisuus varhaiskasvatuksen opettajan tehtävään, lasketaan henkilöstörakenteessa opettajien kiintiöön. Vielä tämän vuoden heinäkuuhun asti varhaiskasvatukseen suuntautuneet sosionomit valmistuvat opettajan tehtävään, mutta he saavat kelpoisuuden myös varhaiskasvatuksen sosionomin tehtävään.
Työntekijöiden houkuttelevuutta lisätään merkittävästi hyvillä työolosuhteilla ja tehtävän vaativuuden mukaisella palkalla. Sosionomin tutkinto on pidempi kuin kasvatustieteen kandidaatin tutkinto, joten varhaiskasvatuksen sosionomin tehtäväkuvassa kannattaa hyödyntää korkeakoulututkinnon tuoma koko osaaminen ja huomioida osaaminen ja tehtävän vaativuus palkassa.
Työntekijöiden houkuttelevuutta ja alalla pysymistä voidaan lisätä myös erilaisilla uramahdollisuuksilla. Työnantajan kannattaa vaikuttaa siihen, että tulevaisuudessa esimerkiksi päiväkodin johtajaksi voi pätevöityä suorittamalla sosionomi YAMK-tutkinnon.
Lisäksi urakehitystä tukee, kun varhaiserityiskasvatuksen ja esiopetusta antavan opettajan tehtäviin on kaikilla korkeakoulututkinnon suorittaneilla selkeät ja joustavat koulutuspolut. Työnantajan kannattaa tukea kouluttautumista ja mahdollistaa urakehitystä.
Kirjoittajat ovat Talentia Etelä-Karjala ry:n hallituksen puheenjohtaja (Turunen-Iloani) ja sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian työelämäasioiden päällikkö (Varsa).