Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Saimi Hoyeria suominut pääkirjoitus on kiusaamista – Jos epäonnistumisia käsitellään näin, on se kestämätöntä

Helsingin Sanomat on Saimi Hoyerille kohdistetun anteeksipyynnön velkaa pääkirjoituksestaan (HS 21.4.). Ei ole oikein, että Helsingin Sanomien ”periaatelinjan” mukaisessa kirjoituksessaan sivalletaan konkurssiin joutunutta yrittäjää. Se on kiusaamista.

Päätoimittaja Antero Mukka twiittasi julkaisupäivänä pahoittelut siitä, että pääkirjoituksesta moni lukija oli pahoittanut mielensä ja jatkoi, että naisyrittäjät ansaitsevat kaiken tuen työlleen.

Erikoista on se, ettei tätä pahoittelua kohdistettu yrittäjälle itselleen ja se, että miksi tässä kohtaa oli mainittava naisyrittäjyys? Johtuiko se siitä, että yrittäjän mallitausta oli erikseen nostettu tässä pääkirjoituksessa esiin?

Onnistujille riittää selkääntaputtelijoita, mutta jos epäonnistumisia käsitellään näin, on se kestämätöntä. Tämänlainen kirjoittelu ei rohkaise lähtemään yrittäjäksi.

Suomessa pitää olla mahdollisuus yrittää ja myös epäonnistua. Yrittäjyys on mahdollistettava ilman jakoa voittajiin tai häviäjiin tai ilman viisastelua siitä, ettei yrittäjätaitoa ole ollut. Jälkiviisaus on helppoa, mutta täysin turhaa.

Menestys ei tule koskaan yrittämättä, vaan se vaatii useita kertoja uskoa itseensä, pettymyksiä ja nousua vaikeuksien yli, vaikka aina ne eivät kanna. Yrittäjyyden riskit voivat olla suuret, ja siksi menestyksestä tulee palkita ja yrittäjyyteen verotuksellisesti kannustaa. Vaikeuksien edessä yrittäjiä tulee tukea, epäonnistuminenkin kuuluu monen yrittäjän tarinaan.

Menestys ei ole kahtiajaettua. Yrittäjä Saimi Hoyer on tuonut Savonlinnan seudulle matkailuun elinvoimaa ja herättänyt eloon kulttuurihistoriallisesti merkittävän hotellin vaikeina ja poikkeuksellisena aikoina.

Hotelli Punkaharju on upea hotelli henkeäsalpaavan kauniilla paikalla, ja siksi tälle työlle tarvitaan jatkaja. Yrittäjät ansaitsevat kiitoksen rohkeudesta yrittää, myös vaikeina hetkinä. Yrittäjät kantavat riskin, tekevät töitä kelloon katsomatta ja luovat uutta.

Yrittäjä Saimi Hoyer on työllistänyt, ottanut riskejä ja mikä hienointa, uskaltanut toteuttaa omaa unelmaansa. Kaakkois-Suomi tarvitsee rohkeita yrittäjiä.

Yrittäjyyden riskit voivat olla hyvin suuret ja siksi yrittäjyyden matkalla tulee yrittäjien toimintaa mahdollistaa, rohkaista ja tukea, sillä vain yrittäjyydellä saamme työllisyyttä ja kipeästi kaivattua elinvoimaa.

Kirjoittaja on lappeenrantalainen varakansanedustaja (kok).