Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Jokaisella naisella pitää olla oikeus turvalliseen kotiin

Suomessa naisiin kohdistuva väkivalta on edelleen arkinen ongelma ja varjostaa valitettavan monen naisen elämää. Tutkimusten mukaan Suomi on jopa yksi Euroopan unionin vaarallisimpia maita naisille.

Tilastojen mukaan jopa lähes puolet (47 %) on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa.

Henkirikoskatsauksen (2020) mukaan vuosina 2010–2019 toiseksi yleisin henkirikoksen uhri on parisuhdekumppanin surmaama nainen. Heistä vain pieni osa on ollut ennen surmaa turvakodissa. Aiemmasta väkivallasta ei ole myöskään näkynyt merkkejä terveydenhuollon käyntien osalta.

Suomessa ns. Istanbulin sopimuksen toimeenpano on myös pahasti kesken, koska riittävää rahoitusta ei ole tähän osoitettu, vaikka Suomi on ratifioinut Istanbulin sopimuksen jo vuonna 2015. Sopimus velvoittaa Suomea lisäämään väkivallan uhrien palveluja ja turvapaikkoja sekä perustamaan matalan kynnyksen tukikeskuksia.

Tällaisiin tukikeskuksiin jokaisella väkivallan uhriksi joutuneella naisella tulisi olla pääsy ilman ajanvarausta, riippumatta asuinpaikasta tai henkilökohtaisesta tilanteesta. Tosiasia on se, että turvakotien perhepaikkojen määrä on alle puolet vaaditusta ja avopalveluiden saavutettavuudessa on edelleen suuria puutteita.

On tärkeää, että huomio keskitetään ennaltaehkäisevään, moniammatilliseen työhön ja tukipalveluihin. Turvakotien, tukikeskuksien, 24/7 auttavan puhelimien ja seksuaalisen väkivallan uhrien palvelujen määrän lisäämiseen. Kaakkois-Suomesta turvakoteja löytyy vain kaksi kaikista Suomen 29 turvakodista: yksi Imatralla ja toinen Kotkassa.

Tärkeää on, että jokaisessa kunnassa on toimintaohjelma lähisuhdeväkivaltaa vastaan ja väkivallasta ilmoittamisen kynnystä madalletaan. Lähisuhdeväkivallan eri muotoja ja parempaa tunnistamiskoulutusta pitää lisätä. Tämän lisäksi väkivallan tekijän rangaistusten tason koventaminen tulee olla selvä oikeudellinen seuraamus.

On erittäin tärkeää, että jokaisella naisella on oikeus turvalliseen kotiin ja elämään ilman väkivallan uhkaa. Nyt on oikea aika sitoutua naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaan sen vaatimalla vakavuudella.