Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Mitran hallituksen erottaminen on erikoista omistajapolitiikkaa – Aistittavissa henkilökohtaisia kaunoja ja huhupuheita väärinkäytösepäilyistä

Vuodenvaihteen jälkeen olemme päässeet Imatralla seuraamaan erikoista ja uutta tapaa toimia, jossa osakeyhtiölain kunnioittaminen jäi poliittisen pelin jalkoihin.

Kaupunginhallitus ehti jo kertaalleen julkisuuteen asti viestiä, että yhden Mitran hallituksen jäsenen tapa toimia yhtiössä oli vastoin osakeyhtiölakia. Kyseinen laki nimittäin edellyttää yhtiön johdolta, että sen tulee huolellisesti toimien edistää yhtiön etua.

Valtuutetulle ja yhtiön hallituksen jäsenelle ei pidä olla valintakysymys, noudattaako lakia vai on noudattamatta. Myös kaupunginhallituksen päätösten soisi tukevan näkemystä, että lainkirjainta on noudatettava.

Yksinkertaista, niinhän sitä luulisi. Kunnes politiikka astui kuvioon, ja sosialidemokraattinen ryhmä päätti, että väärintekijän rinnalla myös yhtiön hallituksen puheenjohtaja, jonka velvollisuus on valvoa laillisuuden toteutumista, joutuu vastuuseen. Tämän ryhmäpäätöksen toi kokoomusryhmän tietoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Laihaksi kompromissiksi, ja kokoomuksen näkökulmasta pitkin hampain, kokouksen päätökseksi lopulta sorvattiin, että Mitran hallitus kokonaisuudessaan saa lähteä. Myös ne, jotka eivät kokeneet toimintakyvyssä ongelmaa. Erikoinen ratkaisu ja varsinainen Salomonin tuomio.

Hallituksen päätöksessä on toinenkin erikoisuus. Vaalien jälkeisessä puolueiden välisissä neuvotteluissa ovat myös yhtiöiden hallituspaikat yhtenä elementtinä. Isot muutokset periaatteisiin eivät ole olleet kaupunginhallituksen päätäntävallassa. Jos tämäkin toimintatapa nyt romutetaan, kysymys kuuluu, mihin periaatteisiin neuvottelut jatkossa nojataan?

Yksittäisten valtuutettujen toiveet siitä, että kaupungin tytäryhtiöitä lopetettaisiin ja toiminnot tuotaisiin takaisin kaupungin omaksi toiminnaksi, eivät ole lain mukaan mahdollisia niissä yhtiöissä, joissa toimimme avoimilla markkinoilla.

Jälkipuheissa ja käytäväkeskusteluissa on noussut esiin vaade erityistilintarkastuksesta. Tämä olisi erinomainen ajatus ja kokoomus sitä kannattaisi, mikäli väärinkäytösepäilyt olisivat muutakin kuin huhupuheita. Nyt aistittavissa on henkilökohtaisia kaunoja ja vailla totuuspohjaa olevia väittämiä.

On varsin erikoista omistajapolitiikkaa, että valtuutettujen suulla heitellään epäilyjen varjoja tytäryhtiön päälle.

Kokoomuksen valtuustoryhmällä on luottamus Mitran operatiiviseen johtoon sekä sen vahvaan ammattitaitoon nojaavaan henkilöstöön. Ryhmällämme on myös vahva luotto Mitran hallituksen kokoomuslaisiin jäseniin, joilla molemmilla on kiistaton osaaminen hallinnosta, taloudesta sekä laintuntemus ja kyky sitä noudattaa.

Kirjoittaja on imatralainen kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Lue myös: Kaupunginhallitus erotti koko Mitran hallituksen – Yhtiön asioita hoitaa väliaikainen viranhaltijahallitus

Lue myös: Mitran hallituksen erottaminen | Tommi Matikainen syyttää demareita törkeästä poliittisesta pelistä – Emilio Urpalaisen mielestä imatralaiset voittivat

Lue myös: Kokoomus taipui Mitran hallituksen erottamiseen pitkin hampain: "Harmittaa oikein kunnolla," sanoo Mikko Airas – SDP:n Ilkka Nokelaisen mukaan pahin vaihtoehto vältettiin