Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Työllisyysaste on nostettava 80 prosenttiin

Suomen valtiolla oli velkaa 1980-luvulla 9 miljardia euroa, 1990-luvulla 68 miljardia euroa ja 2010-luvulla 106 miljardia euroa. Tällä hetkellä velkaa on 144 miljardia euroa.

Valtion velkaa on otettu keskustan, kokoomuksen ja SDP:n pääministerikausilla. Suomen julkinen velka on noin 20 prosenttia euromaiden keskiarvoa alhaisempi.

Velanottoon on vuosina 2019–2023 vaikuttanut muun muassa koronapandemiasta ja Ukrainan sodasta johtuvat hintojen nousut sekä ylimääräiset yritys- ja kuntatuet.

Velkaa on käytetty tällä hallituskaudella myös Suomen turvallisuuden parantamiseen, sosiaali- ja terveyspalveluihin, oppivelvollisuuden pidentämiseen, maksuttomaan toisen asteen koulutukseen, työllisyyden hoitoon, harmaan talouden vähentämiseen ja eläkkeiden korottamiseen.

Jotta ihmisille tärkeät varhaiskasvatus-, koulutus-, kulttuuri-, liikunta-, sosiaali-, terveys- ja infrapalvelut voidaan säilyttää, tulee työllisyysastetta parantaa entisestään. Työllisyysaste 15–64-vuotiailla oli vuonna 2015 68,1 prosenttia, ja tällä hetkellä se on 74,2 prosenttia. Työllisyysasteen tavoite tulee olla 80 prosentissa, jolla lisätään verotuloja sekä vähennetään valtion- ja kuntien menoja.

Jotta työllisyysastetta saadaan nostettua ja valtion velkaa vähennettyä, on 260 000 työtöntä, 350 000 osa-aikatyössä olevaa ja 350 000 työikäistä ulkomaalaistaustaista saatava nykyistä paremmin mukaan työelämään. Lisäksi osatyökykyisten ja eläkeläisten työssäjaksamista on parannettava.

Vuonna 2022 työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisistä 34 prosenttia johtui tuki- ja liikuntaelinsairauksista ja 32 prosenttia mielenterveydellisistä syistä. Yksi hyvä muutos olisi kaikille aikuisille suunnattu vapaaehtoinen hyvinvointitarkastus kahden vuoden välein, jossa kartoitettaisiin yleiskunto ja elintavat, joiden parantamiseen saisi toimivat ohjeet.

Kirjoittaja on mikkeliläinen kaupunginvaltuutettu, SDP:n piirihallituksen jäsen ja kansanedustajaehdokas.