Imatran kaupunginhallitus erotti maanantai-iltana omistamansa kiinteistöyhtiön Mitra Imatran Rakennuttajan koko hallituksen. Oikeastaan muuta vaihtoehtoa omistajalla ei ollut, koska hallituksen keskinäinen epäluottamus oli niin syvä. Jo etukäteen oli selvää, etteivät puheenjohtaja Tommi Matikainen (kok.) ja Emilio Urpalaisen (sd.) mahdu samaan hallitukseen.
Hallituksen tehtävänä on osakeyhtiölain mukaisesti huolehtia yhtiön hallinnosta ja sen toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Mitran tapauksessa hallituksen jäsenet ovat myös veronmaksajien edustajia ja edunvalvojia. Edunvalvonta ei toteudu, jos hallituksen sisäiset painit muuttuvat yhtiön rasitteeksi.
Kun kaupunginhallitus erotti hallituksen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka Nokelainen (sd.) ilmoitti, että Mitran tulevaan hallitukseen valitaan myös ammattilaisia. Se on järkevä linjaus. Mitran maine on viime aikojen tapahtumissa saanut pahoja kolhuja. Hallitusammattilaiset osannevat auttaa yhtiötä jälleen oikeille urille.
Kaupunkiyhtiöiden yksi ongelma on, että niissä avoimuus saattaa hautautua tahallisestikin osakeyhtiölain alle. Imatralla Mitran ongelmaksi on laskettu pienen piirin sisällä tapahtunut asioiden valmistelu. Kuntakonserniin kuuluvilla yhtiöillä on voimakas moraalinen velvoite toimia mahdollisimman avoimesti. Liikesalaisuuksiakin toki on, mutta niiden taakse on myös turhan helppo piiloutua.
Lappeenrannan kaupunkiyhtiöissä oli kiehuntaa reilut kymmenen vuotta sitten. Kaupunki oli rakentanut ison yhtiöryppään, joka alkoi elää omaa elämäänsä. Sittemmin Lappeenranta on purkanut yhtiörakennettaan ja tervehdyttänyt niiden hallintoa.
Imatralla Mitralla on peräti yli 70 vuoden perinteet. Yhtiöllä on edellytyksiä kiillottaa kasvonsa. Nokelaisen mukaan uusi, ammattilaisilla vahvistettu hallitus on kasassa viimeistään syksyllä.
Tuota nopeampi tahti ei olisi pahitteeksi, koska kiinteistöbisnes Imatralla painii kovien ulkoisten paineiden keskellä. Sisäisesti toiminnan pitää olla viritetty viimeisen päälle. Se on menestymisen edellytys.