Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Päihdekannabiksen laillistamisen haikailu on vastuutonta – 22 vuoden poliisin kokemuksella tiedän, mihin käyttö voi johtaa

Huumausaineiden käytön, myös päihdekannabiksen (THC), on oltava rangaistavaa vastaisuudessakin.

Täyskielto on parasta ennaltaestävyyttä myös kannabiksen osalta. Lain mukainen ensikertalaisen puhuttelu ja hoitoonohjaus ei näytä tuotavan haluttua tulosta, mikäli asiaa tarkastellaan terveydenhoidon tai rikoksen uusimisen kannalta.

Nuorillamme on kannabiksen käyttöön liittyviä psyykkisiä ja fyysisiä ongelmia entistä enemmän. Kannabis on yleisin päihde, jonka vuoksi alle 20-vuotiaat hakeutuvat mielenterveyspalveluiden piiriin.

Mikäli käyttö olisi sallittua, käyttökokeilut lisääntyisivät räjähdysmäisesti, mikä avaisi laajat laittomat markkinat myös nuorillemme. Tiedoksenne, että tässäkin maakunnassa myydään muun muassa kannabista kouluikäisille kouluissa, vaikka se on edelleen rangaistavaa.

Dekriminalisoinnista hyötyisi etenkin järjestäytynyt rikollisuus, joka haalii kannattajikseen aineiden kanssa touhuavia, rikollista elämäntapaa ihannoivia nuoria. Nopea rahan ja kunnioituksen tienaaminen ajaa jengiytymään.

Entä jos huumeiden käyttö vapautettaisiin? Onko yhteiskunnalla varaa sen tuomiin lieveilmiöihin, esimerkiksi Ruotsin tapaiseen nuorten aseistautumisen ja väkivallan tuomaan uhkaan?

On vastuutonta haikailla päihdekannabiksen laillistamista, jolla luotaisiin entistä syvempiä yhteiskunnallisia päihde- ja mielenterveysongelmia.

Näiden itseaiheutettujen ongelmien hoito on kallista. Sinä maksat, kun eräät itselääkitsevät riippuvuuttaan.

Punavihreät piirit haluavat jatkuvasti normalisoida päihde- ja mielenterveysongelmia, mutta väitän tietäväni poliisin noin 22 vuoden kenttäkokemuksella, mihin nuorten kannabiksen käyttö eri piireissä voi johtaa.

Kuinka kannabiksen laillistaminen voisi vaikuttaa esimerkiksi ase- ja ammattiajolupakäytänteisiin, asevelvollisuuteen, työhyvinvointiin ja kouluturvallisuuteen?

Lääkekannabiksen (CBD) lääketieteellistä käyttöä voisi laajentaa, mutta ei itselääkintää vapaasti. Käyttö lääkkeenä tapahtuisi edelleen lääkärin kontrolloimana.

Kirjoittaja on Imatran kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja ja eduskuntavaaliehdokas (ps.).