Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Joe Bidenin vierailu kertoo lännen tuen pysyvyydestä

Kyse ei ole vain Ukrainan vapaudesta. Kyse on demokratian vapaudesta laajemmin. Näin sanoi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden maanantaina. Tästä on vaikea olla eri mieltä.

Biden teki yllätysvierailun Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan Venäjän hyökkäyssodan vuosipäivän alla. Jos Ukraina ei olisi saanut Venäjän hyökkäystä torjuttua ja Kiova olisi luhistunut, koko Euroopan turvallisuustilanne olisi aivan toinen kuin nyt.

Historiallinen jossittelu on hankalaa, mutta aika varmasti voi päätellä, että Suomen Nato-jäsenyyskään ei olisi edennyt tähän malliin. Ukrainan miehitys olisi siirtänyt jännitteet uusille rajoille, ja Suomessakin pitäisi olla varpaillaan.

Kun Venäjä vuosi sitten valmistautui hyökkäykseen, suunnitelmat perustuivat moneen väärään arvioon. Venäjän armeija kuviteltiin vahvaksi. Ukrainan taistelutahto ja -kyky taas heikoiksi. Myös lännen yhtenäisyys ja kyvykkyys yhteistoimintaan arvioitiin vähäiseksi.

Joe Bidenin Ukrainan-vierailun keskeinen viesti Vladimir Putinin Venäjälle oli, että Yhdysvaltain ja muun lännen tuki Ukrainalle on pysyvää. Kyse on paitsi aseista ja Venäjälle asetetuista pakotteista, myös taloudellisesta tuesta.

Maanantaina myös EU:n ulkoministerit neuvottelivat aseavusta ja Ukrainan jälleenrakennuksesta Brysselissä.

Viime aikoina huhut Kiinan mahdollisesta aseavusta Venäjälle ovat herättäneet pelkoa kriisin eskaloitumisesta. Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet ovat muutoinkin viilentyneet muun massa vakoilupallotapaukseen liittyen.

Münchenin turvallisuuskonferenssiin saapunut Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken varoitti Kiinaa siitä, että avulla olisi vakavat seuraukset maiden välisille suhteille.

Ukrainan kriisissä on jo nyt riskinä eskaloituminen ydinasevaltojen taistelulle. Jos mukaan tulee vielä Kiina, riskit kasvavat – taloussodan riskistä puhumattakaan. Joka tapauksessa Kiinan aseapu merkinnee sitä, ettei Venäjän tarvitse lopettaa sotaa ainakaan aseiden loppumisen pelossa.

Venäjä aloitti tuoreen hyökkäyssotansa Ukrainaan 24. helmikuuta 2022. Vuosipäivällä on tärkeä symbolinen merkitys, kuten Bidenin vierailu osoittaa.

Myös Venäjälle päivä on tärkeä. Sille olisi tärkeä saada joku pieneltä voitolta näyttävä. Taistelut siis kiihtyvät ja ohjusiskut siviilikohteisiin jatkuvat.

Sodan inhimillinen hinta kasvaa joka päivä.