Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Palvelusetelien on oltava todellinen vaihtoehto asiakkaalle

Juuri toimintansa aloittaneiden hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut eivät saa jäädä pelkkien julkisen sektorin tuottamien palveluiden varaan.

Jotta jokaiselle suomalaisille turvataan palvelut, tarvitaan palveluita tuottamaan lisäksi yritykset sekä järjestöt.

Paras sosiaali- ja terveyspalvelujen laatu, niiden saatavuus ja kustannustehokkuus saavutetaan hyvinvointialueiden, yritysten sekä järjestöjen saumattomalla yhteistyöllä.

Kaakkois-Suomen kokoomusnaisille on tärkeää asettaa ihminen keskiöön. Oli henkilö nuori tai vanha, tulee tukea olla saatavissa nopeasti ja joustavasti elämän eri tilanteisiin sekä yksilöllisiin tarpeisiin.

Siksi tarvitsemme myös erilaisia palveluntuottajia ja palveluita sekä aitoa vapautta valita.

Tässä palvelusetelit ja henkilökohtainen budjetointi ovat keinoja valinnanvapauden tukemiseksi sekä työn suorittamiseksi myös yksityissektorille, niukkojen julkisten resurssien sijaan.

On tärkeää hyödyntää hyvinvointialueiden sote-palveluiden tuottamisessa niin sanottua monituottajamallia, jossa potilaalla on mahdollisuus itse valita palvelun tarjoaja. Mallilla myös tavoitteellisesti kiritetään hyvinvointialueita järjestämään palvelut laadukkaasti, saavutettavasti, ennaltaehkäisevästi ja kustannustehokkaasti.

Palvelusetelien tulee olla asiakkaalle todellinen vaihtoehto erilaisten palvelujen hyödyntämiseen sekä vastata myös laadullisesti oikeaa hintatasoa.

Tulevaisuudessa suomalaisten sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden tulee olla turvattu. Siihen tarvitaan jatkuvaa sote-palveluiden kehittämistä, riittävää valvontaa sekä hyvää yhteistyötä.

Kirjoittaja on Kaakkois-Suomen kokoomusnaiset ry:n piirin puheenjohtaja.