Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Korona lisäsi viime vuonna suomalaisten kuolleisuutta

Kuolleisuus nousi Suomessa viime vuonna ennätyslukemiin.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan kuolleiden määrä oli vuonna 2022 yli 5 200 henkilöä enemmän kuin 2021. Tämä tarkoittaa, että kaikkiaan yli 63 000 henkilön elämä päättyi viime vuoden aikana.

Kuolleisuuden kasvu on hämmentävä, sillä määrä on suuri sitten sotavuoden 1944, jolloin menehtyneiden määrän lasketaan olleen viimeksi suurempi.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tutkimusprofessori Mika Gissleri sanoo, että ylikuolleisuuden selittää kaksi asiaa – väestön ikääntyminen sekä korona.

THL:n mukaan ikääntyminen on syynä noin kolmasosassa tapauksia ja kaksi kolmasosaa johtuu joko kokonaan tai välillisesti koronasta.

Kuolleiden määrän kasvu on niin suuri, että on syytä selvittää tarkkaan, mistä kuolemat johtuvat. Vasta sen jälkeen on paremmat edellytykset arvioida muun muassa sitä, kuinka hyvin Suomi koronatoimissaan onnistui.

Tilastokeskuksen viime viikolla julkaisemat tiedot, kertovat myös sen, että naisten ja miesten elinajanodotus laskee selvästi. Naisilla lasku alkoi jo vuonna 2021.

Vastaavan suuruista pudotuksia on haettava tyttöjen osalta aina vuodesta 1957 saakka ja poikien vuodesta 1962. Tyttöjen elinajanodotuksen pudotus on yli seitsemän kuukautta, pojilla puoli vuotta.

Elinajanodotukset ovat kansainvälisessä vertailussa Suomessa edelleen korkeat, tytöillä 83,8 vuotta ja pojilla 78,6, mutta kehityksen suunta on hyvin huono.

Suurimmat kuolleisuuden syyt ovat edelleen sydän- ja verisuonitaudit, syöpä ja kasvavissa määrin dementia sekä Alzheimer. Sairastumisen syynä ovat perimä ja elintavat – liikkumattomuus ja ylipaino. Kansanvalistustyö terveellisistä elintavoista tuntuu kaikuvan yhä useammin kuuroille korville. Tulevaisuudelle se ei ennusta mitään hyvää.