Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Omaishoitajat eivät saa heille kuuluvaa tukea ja arvostusta

Omaishoitajat tekevät tärkeätä työtä, joka tukee hoivan ja terveydenhuollon toimintaa ja kantokykyä. Kuitenkaan he eivät saa sitä tukea ja arvostusta joka heille kuuluu.

Moni omaistaan hoitava ei kuulu omaishoidontuen piiriin, sillä kriteerit sen saavuttamiseksi ovat paikoin hyvin korkeat. Moni omaistaan hoitava jää yhteiskunnan tukiverkkojen ulkopuolelle.

Samanaikaisesti hoiva-ala on kriisissä. Hoitajapula ravistelee koko maata ja hoitajamitoituksesta johtuen hoivayksiköitä suljetaan.

Omaishoitajat ovat moninainen joukko läheisistään huolehtivia ihmisiä: erityisten lasten vanhempia tai lähisukulaisia, omia vanhempiaan tai puolisoaan hoitavia, usein iäkkäitä omaisia. Moni omaishoidettava tarvitsee ympärivuorokautista hoivaa, jonka omaishoitaja hänelle mahdollistaa.

Omaishoitajuuden kustannukset yhteiskunnalle ovat minimaaliset verrattuna ympärivuorokautiseen hoivaan tai akuuttiin terveydenhuoltoon.

Mikäli emme tarjoa omaishoitajille kunnon tukea, niin taloudellista kuin jaksamiseen liittyvää, johtaa tämä yhä pahenevaan kriisiin terveydenhuollossa. Kun omaishoitaja uupuu tai sairastuu itse ja on kykenemätön jatkamaan lähimmäisensä hoivaajana, päätyy hän itse, usein yllättäen, hoivan tarvitsijaksi - ja terveydenhuollon kuormitus lisääntyy.

On erityisen tärkeätä kiinnittää huomiota omaishoitajien asemaan ja vihdoin antaa heille se arvo, joka heille kuuluu. Omaishoitajien jaksamista tukevien palveluiden, kuten vapaa-ajan, kuntoutuksen ja terapian, sekä erilaisten omaishoitajuusmuotojen mahdollistaminen ovat selvittämisen arvoisia asioita.

Lisäksi erityistä huomiota tulisi kiinnittää kriteeristöjen yhtenäistämiseen ja omaishoitajien tasa-arvoiseen asemaan hyvinvointialueista riippumatta. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet helpottavat ikääntyvän yhteiskuntamme terveydenhuollon kuormittavuutta ja siten toimivat kustannuksia hillitsevinä.

Viimeistään nyt on aika käydä perustavaa laatua oleva arvokeskustelu omaishoitajien merkityksestä yhteiskunnassamme, heidän asemastaan, jaksamisestaan ja kustannusvaikuttavuudesta.

Kirjoittajat ovat sairaanhoitaja (ylempi AMK), VTM ja kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas (Carpelan) sekä sairaanhoitaja (AMK), TtT (Hartikainen).