Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Turva-alan toimintatavat pitää selvittää

Kauppakeskus Isossa-Omenassa Espoossa tapahtunut kuolemantapaus järkyttää suomalaisia. Neljän vartijan maahan kaatama 35-vuotias nainen kuoli lauantaina vartijoiden käsiin elvytysyrityksistä huolimatta.

Vielä ei tiedetä, mikä kuoleman lopulta aiheutti ja miten traagiset tapahtumat kauppakeskuksessa tarkkaan ottaen etenivät. Poliisi tutkii asiaa kuolemantuottamuksena ja siitä epäiltynä on useita henkilöitä.

Tapahtumien perusteellinen selvittäminen on välttämätöntä jo menehtyneen naisen ja hänen läheistensä kannalta. Tapahtuneella on myös laajempia yhteiskunnallisia vaikutuksia. Tavallisten suomalaisten turvallisuudentunne on koetuksella. Kauppakeskuksissa, asemilla ja muualla näkyvien yksityisten vartijoiden pitäisi lähtökohtaisesti parantaa turvallisuutta, eikä uhata sitä.

Yksityinen turva-ala on kasvanut tällä vuosituhannella nopeasti. Samalla kaupunkirakenteet ovat muuttuneet niin, että ihmiset viettävät entistä enemmän aikaa kauppakeskusten kaltaisissa puolijulkisissa tiloissa, joissa vartijat huolehtivat järjestyksestä poliisin sijaan. Nyt on hyvä hetki pysähtyä miettimään, onko kehitys ollut toivottavaa ja mitä muutoksia ehkä tarvitaan.

Ison-Omenan tapauksesta on tässä vaiheessa vaikea vetää yleistyksiä koko vartiointialaa kohtaan. Kun tuoreessa muistissa kuitenkin ovat uutiset Avarn Security -yhtiön järjestyksenvalvojien väkivallasta pääradan varrella, koko yksityisen turvallisuusalan toiminta on nyt syytä tarkastella kriittisesti.

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) kertoi maanantaina pyytäneensä jo viime viikolta Poliisihallitukselta selvitystä siitä, kuinka poliisi valvoo alan yritysten ja yksityisten vartijoiden toimintaa. Jatkotoimia on tarkoitus pohtia tämän selvityksen valmistuttua.

Jo viikonlopun aikana on kuultu myös vaatimuksia esimerkiksi vartijoiden koulutusvaatimusten tiukentamisesta. Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mari Rantanen (ps.) taas pitää tärkeänä, ettei alalle pääsisi "mätämunia", vaan ainoastaan sellaisia soveltuvia henkilöitä, jotka ymmärtävät, mikä vastuu sisältyy voimankäyttöön.

Sekä koulutuksen lisäämistä että alalle tulo kynnyksen nostamista on helppo kannattaa. Samalla pitää muistaa realismi alan varsin matalasta palkkatasosta ja siitä, että asiakaskohtaamiset painottuvat usein häiriöihin, ongelmiin ja negatiivisiin tunteisiin.