Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Jokaisen vastuullisen suomalaisen on tärkeää äänestää seuraavissa vaaleissa

Ensi kevään eduskuntavaaleissa valittavat kansanedustajat ovat haastavien päätösten edessä. Nykyisellä vauhdilla Suomen julkinen talous on kestämättömässä tilanteessa.

Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan Suomen julkista taloutta tulee vahvistaa 9 miljardilla eurolla kahden seuraavan vaalikauden aikana. Rahoista 6 miljardia olisi kohdistettava seuraavalle ja kolme miljardia sitä seuraavalle vaalikaudelle.

Ilman toimenpiteitä Suomen velka-aste eli velan suhde vuotuiseen kokonaistuotantoon nousee 85 prosenttiin nykyisestä 70 prosentista. Tämä kestämätön tilanne voi johtaa siihen, että julkinen talous ei pysty auttamaan vaikeassa tilanteessa.

VM:n mukaan vielä on valinnanvaraa, millä toimenpiteillä velkaantumisen taittamista lähdetään tekemään, ja myös rakenteelliset uudistukset ovat tarpeen.

Konkretiaa on luvassa helmikuussa, jolloin VM julkistaa meno- ja rakennekartoituksen sekä verokartoituksen hallitusohjelmaneuvottelujen pohjaksi. Selvää on, että pelkillä veronkorotuksilla tilannetta ei ratkaista. Sopeuttamista on pakko toteuttaa myös erilaisin leikkauksin.

Talouden vahvistamiseksi tulee tehdä arvovalintoja, ja päätösten täytyy nojata faktoihin. Siten tulevilta kansanedustajilta vaaditaan kykyä kuunnella asiantuntijoita esille tuotujen ja tuotavien tosiasioiden osalta, kykyä muodostaa laaja kokonaiskuva vallitsevasta tilanteesta sekä ymmärrystä siitä, miten suuren tehtävän edessä he ovat seuraavan vaalikauden aikana.

Esitetyt sopeutustarpeet tulisi kohdistaa kahteen vaalikauteen, mutta seuraava kausi ratkaisee Suomen suunnan, ja tähän tehtävään valitut ovat paljon vartijoina. Siten jokaisen vastuullisen suomalaisen on tärkeää äänestää seuraavissa vaaleissa ja valita kansanedustajan tehtäviin päättäjät, jotka edellä mainittuihin asioihin kykenevät.

Kirjoittaja on Imatran kokoomuksen puheenjohtaja.