Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Rautjärven kirkon tuhoutuminen järkyttää ihmisiä – kirkko on paljon muutakin kuin siellä järjestettävien tilaisuuksien paikka

Rautjärven kirkon tuhoutuminen tulipalossa on suuri tragedia pienessä kunnassa. Kun kirkko palaa, katoaa paljon muutakin kuin rakennus. Kirkot ovat omien paikkakuntiensa symboleja. Ne viestivät sitä, että muuttuvassa maailmassa on jotain pysyvää. Kirkkoihin liittyy myös paljon turvallisuuden tunnetta. Nyt sitäkin järkytettiin, koska viranomaiset ovat alusta asti pitäneet paloa tahallaan sytytettynä.

Viranomaiset jatkavat omia tutkimuksiaan. Tuonnempana varmistunee, kuka palon sytytti. Sytyttämisen motiivit saattavat jäädä pysyvästi hämärän peittoon.

Rautjärvellä pohditaan jatkossa yhä enemmän sitä, mitä palaneen kirkon tilalle tulee. Kirkkopalo jää historiaan, mutta kirkon tarve ei poistu. Niin ikävää kuin se onkin, kirkon arvo on korostunut sen polttamisen jälkeen voimakkaasti. Ihmiset surevat kirkon menetystä laajasti, vaikka esimerkiksi jumalanpalveluksissa ei suurempaa tungosta olekaan. Kirkko on paljon muutakin kuin sen sisällä järjestettävät tapahtumat.

Seurakunta on tarjonnut apuaan kirkon menettämistä sureville rautjärveläisille. Surutyö ei lopu hetkessä. Sille pitää antaa tilaa. Yhteisöllisyydellä on surun hetkillä suuri merkitys. Ruokolahden seurakunnalla on tässä hetkessä ja tulevina aikoina merkittävä rooli.

Rautjärven seurakunta liitettiin Ruokolahden seurakuntaan vuoden 2019 alussa. Seurakuntien ja kuntien yhdistämisessä on aina kipukohtia. Usein fuusioissa merkittävänä tekijänä on raha. Talouden faktat ja rivikansalaisen tunteet eivät kuitenkaan usein kohtaa. Siksi fuusion jälkeinen arki on tärkeää. Jos ihmiset kokevat, että palvelut toimivat, unohtuvat hallintohimmelit nopeasti.

Ruokolahden seurakunnalla on edessään iso päätös. Pahinta tuoreen fuusion jälkeen olisi jättää Rautjärvi ilman kirkkoa. Kuten kuntalaiset ovat viime päivinä toivoneet, pienikin kirkko riittäisi. Rautjärveläiset ansaitsevat jatkossakin oman kirkkonsa. Jos sellaista ei rakenneta, ihmiset loittonevat edelleen seurakunnasta. Päinvastaisessa tapauksessa rautjärveläisten suhde omaan seurakuntaansa voi edelleen tiivistyä.