Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Ulkomaalaisten kiinteistökaupat on saatava tiukempaan kontrolliin

Euroopassa on alkanut vaarallinen aikakausi. Venäjän hyökkäyssota vaikuttaa suoraan myös Suomen turvallisuuteen.

Suomi ei jää odottelemaan, vaan toimimme päättäväisesti. Liitymme vihdoin puolustusliitto Natoon, vahvistamme omia puolustusvoimia ja tiivistämme kansainvälistä puolustusyhteistyötä kumppanimaiden kanssa.

Länsimaiden yhteistyö on nyt ratkaisevan tärkeää. Uudessa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on päättäväinen yhteishenki.

Kovan puolustuksen lisäksi tarvitsemme myös parempaa suojaa vihamielisten maiden laaja-alaista vaikuttamista vastaan.

Kiinteistöt, rajaturvallisuus, teknologia, energia, tietoverkot, terveydenhuolto, ruokaturva ja muut yhteiskunnan perusrakenteet ovat kautta historian olleet vihamielisten maiden kohteena.

Kotimaista omavaraisuutta ja huoltovarmuutta on vahvistettava ja haavoittuvuudet poistettava.

Puolustusvaliokunta on edellyttänyt lisää kiristyksiä ulkomaalaisten kiinteistökauppoihin. Valiokunnan mietinnön mukaan kiristykset menivät eteenpäin eduskunnan salissa.

Jatkossa kiinteistöjä ei voi myydä ulkomaalaiselle, jos kansallinen turvallisuus voi vaarantua. Tämä tuo selkeän kiristyksen ja lisää kontrollia.

Puolustusvaliokunta edellytti kuitenkin puolustusministeriöltä heti lisää valmistelua uusiksi kiristyksiksi muun muassa asunto-osakkeiden, maanvuokrauksen, yritysomistusten ja kriittisen infrastruktuurin omistusten kontrollin vahvistamiseksi.

Valiokunta edellytti myös ulkomaalaisten kiinteistökaupan täyskiellon valmistelua. Nämä ratkaisut tehdään seuraavissa hallitusneuvotteluissa. Viisaasti varautumalla pysymme turvassa.

Kirjoittaja on kansaedustaja (kok.), puolustusvaliokunnan puheenjohtaja ja eduskuntavaaliehdokas.