Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Miksi TE-toimisto patistaa työssäkäyvät koulunkäynninohjaajat työnhakuun?

Jokainen haluaa lapselleen rauhallisen koulupäivän, jonka aikana oppiminen mahdollistuu ja häiriötilanteisiin puututaan.

Aikuisten moniammatillinen joukko on tätä työtä arjessa toteuttamassa, ja yksi keskeinen osa joukkoa ovat koulunkäynninohjaajat.

Koulunkäynninohjaajan työ on perusopetuslain mukaista kasvatuksen tukemista. Työ on käytännön tasolla oppimisen ohjaamista, lapsen tai nuoren toimintakyvyn tukemista ja toiminnan suunnittelua työparityöskentelynä opettajien kanssa.

Tuen tarve on arjessa kasvanut, ja jotta opettaja voi keskittyä tärkeään pedagogiseen työhön, on ohjaaja arvokas työpari.

Johtuen koulupäivän pituudesta koulunkäynninohjaajien työ on usein osa-aikatyötä. Lisäksi useilla paikkakunnilla työnteko ja palkanmaksu ovat keskeytyneenä koulujen lomien ajan työsuhteen jatkuessa muutoin ennallaan. Myös tämä tekee ohjaajien työsuhteista osa-aikaisiin työsuhteisiin rinnastettavia.

Nyt uusi, toukokuussa voimaan tullut työvoimapalvelumalli laittaa työnhakijat, tilanteestaan riippuen, hakemaan kuukaudessa 0–4 työpaikkaa. Tämän velvoitteen piiriin kuuluvat myös osa-aikatyötä tekevät.

Koulunkäynninohjaajat, jotka siis työskentelevät toistaiseksi voimassa olevilla työsuhteilla, viisi päivää viikossa, ovat joutuneet hakemaan jopa neljää työpaikkaa kuukaudessa. Siis hakemaan uutta työtä, vaikka oma työsuhde ohjaajana olisi toistaiseksi voimassa oleva.

Tuen tarve lasten ja nuorten keskuudessa kasvaa. Arjessa tarvitaan aikuisia havaitsemaan kiusaamistilanteita ja puuttumaan niihin. Tarvitaan aikuisia tukemaan kaveritaitoja ja varmistamaan rauhallista työskentelyilmapiiriä.

Koulunkäynninohjaaja tekee tätä tärkeää työtä, mutta miten tärkeältä se tuntuu, jos palkan maksu keskeytyy kesken lukuvuoden ja TE-toimisto patistaa työtä tekevän työnhakuun?

Kokemus oman työn arvostuksesta on keskeinen osa työn merkityksellisyyttä. Koulunkäynninohjaajilla merkityksellisyyttä harvemmin korostaa tilipussi. Olisi kohtuullista, että arvostusta ei heikennettäisi enää muilla toimilla.

Kirjoittaja on JHL:n Kaakkois-Suomen alueryhmän puheenjohtaja.