Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Maalittaminen ja vihapuhe eivät edistä turvallisuudentunnetta

Turvallisuus puhuttaa, sillä siihen liittyvät tuntemukset herättävät meissä vahvoja reaktioita. Saatamme tehdä radikaaleja johtopäätöksiä asioista, jotka sotivat moraalikäsitystämme tai arvomaailmaamme vastaan.

Kyse on inhimillisyydestä ja sisäänrakennetusta skeemasta, jonka perusteella reagoimme ulkoisiin ärsykkeisiin.

Suomi on vuodesta toiseen mitattuna maailman turvallisin ja vakain maa, jossa luottamus viranomaisiin on erinomaista. Tilastot puhuvat puolestaan, vaikkakaan emme voi sivuuttaa ihmisten ajassa muuttuvaa turvallisuudentunnetta.

Turvallisuusviranomaiset pyrkivät vastaamaan tähän haasteeseen vakautta luoden ja uhkia torjuen.

Yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta on edistetty hiljattain merkittävin investointipäätöksin. Näistä viimeisimpinä mainittakoon Puolustusvoimien asejärjestelmähankinnat sekä itärajalle suunniteltu Rajavartiolaitoksen suorituskykyä tehostava esteaita.

Turvallisuutta eniten vahvistava yksittäinen toimi on hakeutumisemme puolustusliitto Natoon.

Kokemus luo tunnetta, ja tunteet muuttuvat toiminnaksi. Pelko Venäjän käymän hyökkäyssodan eskaloitumisesta tai katuväkivallan lisääntymisestä ovat yhtä aikaa ajankohtaisia ja vakavia keskusteluaiheita.

Muutoshektisessä ja kompleksisessa maailmassa tulevaisuuden arvioiminen vaatii oman työpanoksensa. Maalittaminen, vihapuhe tai väärän tiedon levittäminen eivät kuitenkaan ole omiaan edistämään turvallisuudentunnetta.

Turvallisuudentunne on henkilökohtaista, ja sietokykymme rajat ovat yksilöllisiä. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ei aiheuta meille välitöntä sotilaallista uhkaa, mutta se saa pohtimaan aseellisen konfliktin mahdollisuutta.

On harkittava tarkoin, millä keinoin voimme rakentaa tehokkaampaa kokonaisturvallisuutta.

Tulevaa varten tarvitsemme sisukasta sietokykyä, jotta osaamme varautua erilaisiin häiriötilanteisiin yhtenäisinä. Samalla kehitämme kuin itsestään parempaa turvallisuuskulttuuria.

Maailman muutosnopeus haastaa henkistä sitkeyttämme antaen meille mahdollisuuden oppia uutta. Yhtenäisemmän turvallisuudentunteen rakentumisen eteen on toimittava entistä etupainoisemmin.

Turvallisuudentunne onkin tärkeä tunne tunteiden kirjossa. Annetaan sille sopiva sija keskustelussa turvallisemman huomisen luomisessa.

Kirjoittaja on Imatran kaupungin turvallisuuspäällikkö ja upseeri (kapteeni evp.).