Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Mikä on sinun hyvä tekosi tänä jouluna?

Tänä vuonna Imatran seudullakin joulunviettoon käydään aikaisempaa epävarmemmissa tunnelmissa.

Tutkimusten mukaan suomalaisten kuluttajien odotukset sekä omasta että Suomen taloudesta ovat ennätyksellisen synkät. Energiakriisi, inflaatio ja korkojen nousu kuristavat niidenkin kurkkua, joilla on tähän asti mennyt hyvin.

Murheita riittää: asuntojen arvot laskevat, sijoitukset sakkaavat ja halpojen korkojen aika näyttää olevan pitkäksi aikaa ohi. Usko jatkuvaan kasvuun ja alati kohoavaan elintasoon horjuvat. Toisaalta asiantuntijoiden mukaan paluu maltillisempaan elämäntyyliin on ilmastonmuutoksen ja luontokadon takia välttämätöntäkin.

S-ryhmän kyselytutkimuksen mukaan kuluttajien ostoskäyttäytymisessä on jo nähtävissä muutos. Hintatietoisuus ja tinkiminen ovat yleistyneet. Tänä jouluna ei törsätä entiseen malliin.

Uhkakuvista huolimatta myös suhteellisuudentaju on hyvä säilyttää. Maailman mittapuussa elämme yhä yltäkylläisyydessä. Monilla on varaa tehdä välttämättömyydestä hyve ja muuttaa oma kulutusta terveemmäksi. Tuhlaileva energiankäyttö ja muu ylikulutus eivät lisää kenenkään onnellisuutta.

On myös muistettava, että kriisi ei kohtele kaikkia tasapuolisesti. Huoli vähävaraisten selviytymisestä talvesta on todellinen. Velkaneuvojien mukaan maksuvaikeudet ovat yleistymässä.

Pahimmillaan stressi toimeentulosta kiristää pinnaa, mikä valitettavasti voi näkyä poliiseille kotihälytyksinä. Joulurauhan ja -mielen eteen on monissa kodeissa ponnisteltava. Avun pyytäminen ei ole häpeä, ja sitä pitäisi jaksaa hakea ajoissa ennen ongelmien eskaloitumista.

Jokaisen toivoisi nyt todella pysähtyvän miettimään, mikä joulussa ja elämässä ylipäänsä on tärkeää. Aito joulumieli tulee toisten auttamisesta itselle haalimisen sijaan. Siitä syntyy myös toivo, jota meillä ei ole varaa menettää.

Nyt jos koskaan on mahdollista rakentaa omilla valinnoilla yhteistä hyvää. Paikallisuuden tukeminen, kestävä kuluttaminen ja yhteisöllisyys ovat arvoja, joiden soisi aidosti nousevan. Mikä on sinun hyvä tekosi tänä jouluna?