Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Vanhojen työntekijöiden sitouttaminen on vähintään yhtä tärkeää kuin uusien houkuttelu

Hyvinvointialueilla on käännettävä katse henkilöstön työhyvinvointiin kannustamaan urakehityksessä ja tukemaan työssä jaksamista.

Nyt ei voida keskittyä houkuttelemaan vain uusia työntekijöitä, vaan vähintään yhtä tärkeää on saada sitoutettua vanhat työntekijät.

Työntekijöiden kokemukset toimivat käyntikorttina. Voimme antaa positiivista signaalia ulospäin, jos onnistumme sisäisessä markkinoinnissa.

Pito- ja vetovoima rakentuvat hyvistä kokemuksista ja vaativat valmentavaa johtamismallia, joka rakentuu alhaalta ylöspäin.

Työhyvinvoinnin parantaminen edellyttää ymmärrystä epäkohdista, irrallisten syiden sivuuttamista ja prosessitason ymmärrystä toimintamalleista.

Häiriöitä töissä pystytään kitkemään pois työntekijöiden työelämätaitojen vahvistamisella, johon olennaisena kuuluu käsitys omasta tehtävänkuvasta.

Johtaminen on tässä ratkaisevassa roolissa. Epäselvät prosessit ja vastuut pirstaloivat ymmärrystä, ja vastuun kantavat johtajat. Väärillä tulkinnoilla on haitallinen vaikutus yhteistoiminnalle.

Työntekijöiden substanssiosaamisen lisäksi vaaditaan tunnetaitoja suhteessa potilaisiin, asiakkaisiin, työkavereihin ja yhteistyökumppaneihin. Työturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Pirkko Mäkinen on korostanut, että työyhteisötaidot ovat arkista kanssakäymistä paljon laajempi asia, jossa vuorovaikutus on aina kaksisuuntaista.

Lähijohtamisella on suurin merkitys siinä, miten johdetaan henkilöstöä ristiriitaisessa tilanteessa tai jos eri toimijatahojen intressit ovat eriäviä.

Työntekijöiltä vaaditaan kykyä toimia paineessa ja psyykkistä palautumiskykyä muuttuvissa tilanteissa sekä kykyä nostaa asioita itse aktiivisesti esille.

Työntekijöiden roolitusten kirkastamisen ja tunnetaitojen vahvistamisen lisäksi tarvitaan yhteensovittavaa johtamista.

Työntekijöiden hyvinvointiin ja johtamiseen on nyt keskityttävä. Työhyvinvointiin ja esihenkilötyöhön panostaminen näkyy väistämättä siinä, miten laadukasta ja vaikuttavaa palvelua asiakkaat ja potilaat saavat.

Kirjoittaja on lappeenrantalainen aluevaltuutettu (kok.) ja lastensuojelun sosiaalityöntekijä (VTM, KTM).