Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Työperäisen maahanmuuton tueksi tarvitaan ammatillista koulutusta

Suomen väestöllinen huoltosuhde on jatkuvassa muutoksessa, ja työvoimapula on useilla aloilla sellainen, että tilanne ei ratkea kuin työperäisellä maahanmuutolla.

Moni ammattilainenkin kaipaa koulutusta päästäkseen kiinni uuden maan toimintatapoihin, säädöksiin ja työvälineisiin. Se alkaa mahdollisesti ensin kielikoulutuksella ja etenee siitä kohti ammatillista koulutusta.

Työvoimapoliittista kielikoulutusta tulisi vahvistaa TE-uudistuksen yhteydessä. Kaikkialla koulutuksia ei pystytä järjestämään yhtä paljon ja tulijalle sopivassa ryhmässä.

Ammatilliseen koulutukseen pääsemiseksi vaaditaan monissa ammattiopistoissa perusopetuksen päättötodistus, YKI-todistus tai kielitesti (taitotaso B1).

Ammatilliset oppilaitokset järjestävät kuitenkin myös erikseen maahanmuuttajille räätälöityjä koulutuksia. Näiden haasteena on suomi toisena kielenä -opettajien saatavuus. Joka paikkaan ei riitä pätevää henkilöstöä, mikä muodostaa pullonkaulan.

Etenkin kädentaitoalojen osalta voitaisiin muuttaa ammatillista koulutusta siten, että se voidaan aloittaa myös käytännön harjoittelulla tai oppimisvalmiuksia tukevien opintojen lisäämisellä.

Tänä aikana opiskelija parantaa suomen kielen taitoaan ja suorittaa kielitestin vasta sen jälkeen. Pitää myös varmistaa riittävä keskustelu siitä, mikä on riittävä kielitaito millekin alalle. Tämä täytyy tehdä mitattavien mittareiden kautta. Sana “riittävä” ei ole mitattavissa.

Tällä hetkellä viralliset käännökset todistuksista ja niiden vastaavuustodistuksen saanti ovat todella kalliita. Mikäli halutaan tunnistaa ja tunnustaa aiemmasta kotimaasta tullut osaaminen, pitää sille löytyä saavutettavampia tapoja.

Yhteistyössä yritysten kanssa tulisi lisätä työvaltaista ja oppisopimuspohjaista opiskelua maahan muuttaneille ja tarjota kielikoulutusta sen rinnalla.

Opiskelijaa on ohjattava työuralle hänen omien taitojensa ja intressiensä mukaisesti, ei pelkästään Suomen työvoimatarvetta mukaillen.

Kirjoittajat ovat vihreiden lappeenrantalainen kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja (Holopainen) ja haminalainen puoluevaltuuston jäsen (Andrejev).