Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Jokainen voi korjata lasten turvaverkon reikiä omalla käyttäytymisellään

Hyvän elämän perusta luodaan jo varhaisessa vaiheessa, lapsuudessa ja nuoruudessa.

Perheen hyvinvointi ja laadukas varhaiskasvatus muodostavat lähtökohdat lapsen kasvulle ja oppimiselle. Lukuisten tutkimusten mukaan laadukas varhaiskasvatus tuo eurolla seitsemän euroa takaisin tulevaisuudessa. Korjaaviin toimiin ei tarvitse käyttää rahaa, kun perusta on kunnossa.

Kouluikäisen elämään alkavat vaikuttaa monet ulkopuoliset seikat. Tällöin myös aikuisten ja ympäröivän yhteiskunnan vastuu kasvaa.

Lasten ja nuorten elämään on luotava vahva turvaverkko. Tämä tarkoittaa suurempia panostuksia korjaavista palveluista varhaiseen tukeen.

Perusopetuksessa on panostettava kohtaamiseen. On tuettava lasten ja nuorten yhteisöllisyyttä, kykyä suvaitsevaisuuteen ja vahvistettava toisiinsa tutustumisen taitoja. Nämä taidot eivät ole tällä hetkellä itsestäänselvyys.

Vapaa-aika on kasvu- ja kehitysympäristönä yhtä aikaa sekä paras että pahin. Näissä olemme kenties eniten 'hunningolla'.

Yhteiskunnassamme on laajat palveluverkostot, mutta panostukset eivät tavoita kaikkia tukea tarvitsevia.

Ongelmana on kenties palveluverkoston sirpaleisuus? Näyttää siltä, että auttavaa tahoa ei löydetä sujuvasti ja riittävän ajoissa.

Onkin tuotettava uudenlaisia palveluita. Esimerkiksi yhden luukun periaate ja liikkuvat palvelut olisivat ratkaisuja.

Kasvatus- ja opetusalan ammattilaisena arvostan asiantuntijoita ja heidän valtavan tärkeää työpanostaan. Moni alan toimija on kuitenkin huolissaan, sillä heidän työpanoksensa ei riitä kaikkialle. Tarvitaan yhteistä tahtoa.

Ei tarvitse olla erityisasiantuntija, jotta voi kohdata lapsen ja nuoren empaattisesti sekä hymyillen rohkaisevasti. Meidän tulee kunnioittaa lapsen ja nuoren kasvuvaihetta ja antaa tukemme sekä hyvinä että vaikeina aikoina. Jokainen voi korjata turvaverkossa olevia reikiä omalla käyttäytymisellään.

Kirjoittaja on imatralainen kasvatus- ja opetusalan asiantuntija, kaupunginvaltuutettu ja Imatran Kokoomusnaisten varapuheenjohtaja.