Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Lähes puolet eläkeläisistä ei selviä tulevasta talvesta ilman ongelmia

Sähkön hinnan nousu ja samaan aikaan vallitseva inflaatio aiheuttavat suuria ongelmia kotitalouksissa. Etenkin eläkeläiset, jotka asuvat yksinään sähkölämmitteisessä talossa, joutuvat tulevana talvena suuriin ongelmiin.

Maksaako pienestä eläkkeestä monikertaiseksi nousevan sähkölaskun vai tinkiikö jostain muusta? Pariskuntien osalta helpotusta tuovat kahden ihmisen eläketulot, mutta yksin elävillä ei ole kumppania jakamassa kuluja.

Etelä-Karjalassa on noin 45 000 eläkeläistä. ja heidän osuutensa koko väestöstä on 40 prosenttia. Eteläkarjalaisten keskimääräinen eläke on 1589 euroa, joka on noin 200 euroa vähemmän kuin valtakunnallinen keskiarvoeläke. Minimieläkettä maksetaan 775,27 euroa kuussa.

Eläkeliitto teki syyskuussa kyselyn, johon vastasi yli 4300 eläkeläistä. Vanhimmat kyselyyn vastanneista olivat yli 90-vuotiaita.

Kyselyn tulos oli karu. Lähes puolet eläkeläisistä arvelee, ettei selviä tulevasta talvesta ilman ongelmia.

He kokivat, etteivät ole etukäteen voineet varautua energian hinnan nousuun liittyvään taloudelliseen kriisiin: kaikki on tapahtunut nopeasti. Etelä-Karjalassa tilanne on vielä valtakunnallisen kyselyn tulosta huonompi.

Tutkimuksen mukaan eniten tingitään omalla autolla liikkumisesta (73 %), ruuasta (60 %) sekä lämmityksestä (38 %). Myös harrastaminen vähenee.

Vanhusten aiempaa hoitovelkaa ei ole onnistuttu hoitamaan, ja nyt kustannuksia on kertymässä yhteiskunnalle lisää. Peräkkäiset kriisit ovat synnyttämässä uuden eläkeläisköyhälistön ryhmän.

Eteläkarjalaisista eläkeläisistä valtaosa asuu haja-asutusalueella vailla julkisia liikenneyhteyksiä. Mikäli tingitään autolla liikkumisessa, vaarantuvat peruselämiseen tarvittavat asioinnit, kuten terveyteen, talouteen ja ihmissuhteisiin liittyvät välttämättömät matkat.

Heikoimmassa asemassa olevat eivät pidä itsestään ääntä eivätkä uskalla tai halua pyytää apua.

Eläkeliiton Karjalan piiri haluaa herättää päättäjiä varmistamaan, että heikoimmassa asemassa olevat selviävät ensi talvesta.

Myös yrityksillä, järjestöillä ja yksittäisillä kansalaisilla on velvollisuus varmistaa, että työpaikoilla, asiakaskunnassa, lähipiirissä ja naapurustossa asiat ovat kunnossa. Yksittäinen pieni teko on kullanarvoinen apua tarvitsevalle.

Kirjoittajat ovat Eläkeliiton Karjalan piirin puheenjohtaja (Haimila), varapuheenjohtaja (Partanen) ja toiminnanjohtaja (Sihvonen).