Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Maailmansodan pelko leimahti nopeasti – Pelkoa ja ylitulkintoja on hillittävä

Uutinen Puolaan osuneesta ohjuksesta kylmäsi myös täällä Venäjän naapurissa. Tuoreeltaan tiistai-iltana moni mietti, eskaloiko Nato-maahan iskeytynyt ohjus Ukrainan sodan, syttyykö nyt pelätty maailmanpalo.

Huoli ja pelko ovat enemmän kuin ymmärrettäviä. Kaikki vaaran merkit ovat ilmassa, mutta epäselvässä tilanteessa oman mielen laukan ja pelkojen hillitseminen on erittäin tärkeää.

Hätäisten johtopäätösten sijaan on odotettava kylmähermoisesti, että asia selvitetään perin pohjin. Sotilasliitto Nato kokoontui hätäkokoukseen. Keskiviikkona alkoi vahvistua, että Puolan maaperälle osui vahingossa ukrainalaisten ilmatorjuntaohjus, joka surmasi kaksi henkilöä. Ensimmäiset tulkinnat puhuivat venäläisten ohjusiskusta, ja spekulaatiot Naton viidennen artiklan aktivoimisesta eli sodan laajenemisesta alkoivat välittömästi.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola muistuttikin, ettei tapahtuneen ylitulkinta ole etumme mukaista.

Venäjän helmikuussa aloittaman hyökkäyssodan vaikutukset näkyvät myös Imatralla. Olemme joutuneet monien vaikeiden kysymysten eteen. Tänne on paennut paitsi ukrainalaisia myös venäläisiä. Uutisvuoksi kertoi verkkosivullaan keskiviikkona Imatralla asuvasta Valeri Yaronovista, jonka turvapaikkahakemuksen maahanmuuttovirasto Migri on hylännyt. Putinin julkinen vastustaja pelkää nyt palautusta Venäjälle ja pitkää vankeustuomiota.

Imatralla on myös käyty keskustelua siitä, kuka repii "maanalaisen armeijan" kaupungille ripustamia Ukrainan lippuja ja töhrii Z-kirjaimin heidän julisteitaan.

Ihmisaivoille on tyypillistä reagoida tunteella. Omat ennakkoluulomme ja pelkomme ohjaavat ajatteluamme enemmän kuin huomaamme, jos emme huomaa kiinnittää siihen huomiota ja kysyä, mitkä oikeastaan ovat tiedossa olevat faktat.

Huolena on myös, että asenteet kovenevat, kun pitkittyneen sodan seuraukset iskevät kipeästi arkeemme energiakriisin ja inflaation myötä. Riittääkö meiltä myötätuntoa ukrainalaisille ja venäläisille uhreille, jos koemme maksavamme liian korkeaa hintaa sodan sijaiskärsijöinä?

Aaltolalla ja muilla asiantuntijoilla on tilanteeseen yksi selkeä ohje: on pidettävä kirkkaana mielessä, että kaiken takana on Venäjän aloittama hyökkäyssota. Pään on pysyttävä kylmänä ja länsimaisen rintaman yhtenäisenä.