Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Asumisen tuki on sekava ja eriarvoistava kokonaisuus

Asumistukimenot ovat Suomessa kymmenessä vuodessa kolminkertaistuneet. Hallituksen esityksen mukaan suoria asumisen tukia maksetaan ensi vuonna yli 2,3 miljardia euroa. Tämä kustannuksien kasvun kehityskulku osoittaa tarpeen muutokselle.

Asuminen on yksi suurimmista kuluista kuukausittain ja luonnollisesti välttämättömyys. Vuokrille on korotuspaineita, ja lainojen korot ovat nousussa.

Asumisen tuki on nyt sekava ja eriarvoistava kokonaisuus. Asumisen tukea ovat yksilöllisen asumistuen päätökset, tuettu rakentaminen ja tuettu asuntotarjonta.

Suora asumistuki olisi oikeudenmukaisempi tapa tukea yhdenvertaisesti kaikkien pienituloisten asumista.

Nyt asumistukijärjestelmän sekavuuden johdosta esimerkiksi asumistukijärjestelmään voi päästä osaksi arvonnalla, kuten Hitas-asuntoihin. Arvontaan voi osallistua kuka tahansa, vaikka lottovoittaja.

Tämä on yhteiskunnan tukien eli veronmaksajien rahojen kyseenalaista käyttöä. Asumistuen epätoivottuja kannustinvaikutuksia tulee purkaa. On pohdittava esimerkiksi omistusasunnon rahoitusvastikkeen tukemisen tarkoituksenmukaisuutta.

Yleisen asumistuen kokonaisuus muodostaa kannustinloukkuja ottaa vastaan kokopäiväistä työtä, nostaa yleistä vuokratasoa ja suoraan kohdistaa yhteiskunnan tukea sinne, missä sitä ei tarvittaisi – kuten lottovoittajan Hitas-asunnon kohdalla.

Tähän Suomella ei ole varaa. Olemme jo nyt valtavassa velkakierteessä, joten velkaantumisen pysäyttämisen lisäksi on välttämätöntä uudistaa yhteiskunnan asumistukijärjestelmää.

Asumistuen uudistuksessa on keskeistä arvioida, mihin kaikkeen yhteiskunnan tukea oikeastaan tarvitaan. Tuen kokonaisvaikutukset tulee arvioida laajasti suhteessa tuettuun rakentamiseen, asuntotarjontaan ja ihmisen henkilökohtaiseen asumistukeen.

Inflaation yhä kiihtyessä yhteiskunnan tukemat kohtuuhintaiset vuokra-asunnot täytyy yhä paremmin kohdistaa niitä tarvitseville.

Asumistukimenot ja asumistukea nostavien määrän raju kasvu osoittavat, että on tuen uudelleenkohdistamisen arviointi on nyt välttämätöntä.

Kirjoittaja on lappeenrantalainen VTM, KTM ja aluevaltuutettu (kok.).