Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus USA:n vaaleissa tapahtui suuria – nähdäänkö vuoden 2024 presidentinvaaleissa uudet nimet?

USA:n välivaalit kiinnostivat Euroopassa enemmän kuin kenties koskaan aiemmin. Länsimaat ovat olleet Ukrainan sodassa yhtenäisiä, ja USA on tukenut Ukrainaa lujasti. Euroopassa yhtenäisen linjan toivotaan jatkuvan.

Ennen vaaleja povattiin punaista aaltoa, mikä olisi tarkoittanut republikaanien murskavoittoa. Vaalien mielenkiinto kohdistui myös republikaanien entisen presidentin Donald Trumpin tukemien nationalistisen linjan ehdokkaiden menestymiseen.

Ei tullut punaista aaltoa, vaikka republikaanit saavatkin enemmistön edustajainhuoneesta. Moni eurooppalainen päättäjä ja maailmanpolitiikkaa seuraava kansalainen huokaisi helpotuksesta, kun trumpismi koki vaaleissa pahan mahalaskun. Trumpin tukemat ehdokkaat kokivat merkittäviä tappioita ennakko-odotusten vastaisesti.

Välivaalit olivat jatkumo Trumpin vastoinkäymisille. Presidenttikautensa aikana Trumpin puolue kärsi rökäletappion välivaaleissa vuonna 2018. Presidentinvaaleissa 2020 Trump hävisi demokraattien Joe Bidenille. Kolmas tappio koitti nyt.

Ei olekaan ihme, että republikaanit miettivät kuumeisesti, voiko Trump olla ehdolla kahden vuoden kuluttua pidettävissä presidentinvaaleissa. Trumpin kyseenalaistamista lisää Floridan kuvernöörin Ron DeSantisin suosio. Välivaalien jättimenestys nosti DeSantisin vahvasti presidenttispekulaatioihin.

Yhdysvaltalaiset mediat ovat uutisoineet Trumpin vastavoimien aktivoitumisesta. Trump ilmoitti ennen välivaaleja kertovansa suuria uutisia tulevalla viikolla. Suuri uutinen tarkoittanee, että hän ilmoittaa asettuvansa ehdolle tulevissa presidentinvaaleissa. Nyt puolueen sisällä kehotetaan Trumpia lykkäämään ilmoitustaan.

On mahdollista, että marraskuussa alussa 2024 presidentinvaalitaistelu käydään kahden tuoreen ehdokkaan välillä. Istuva presidentti, demokraattien Joe Biden on vihjaillut halustaan hakea jatkokautta. Hän kertoi tekevänsä päätöksen ensi vuoden alussa. Vaikka välivaalit olivatkin torjuntavoitto demokraateille, puolueessa mietitään myös tulevaisuutta. Viikon kuluttua 80 vuotta täyttävä Biden ei ole puolueväen peräänkuuluttama tulevaisuuden demokraattiveturi.