Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Itä-Suomen ikääntyvässä väestössä pitää nähdä myös mahdollisuudet

Väestömme ikääntyminen nähdään haasteena. Itse katson asiaa myös toisesta näkökulmasta. Ikääntyvässä väestössä on monipuolinen mahdollisuus, kokemus ja tietotaito. Ikäihmisen kokemusta tulee hyödyntää. Heillä on paljon sellaista elämän tietoa ja taitoa, jota tulevat sukupolvet tarvitsevat.

Eläkeiässä olevan verotus on liian kova varsinkin naisilla, jotka ovat olleet matalapalkkaisessa työssä tai maatalon emäntinä. He ovat hoitaneet lapset ja turvanneet elinvoimaamme.

Verotus heidän osaltaan vaatii pikaisen uudelleen tarkastelun, kun sähkö- ja ruokakulut ovat nousseet niin huimaa vauhtia. Verotuksen tulisi olla myös sellainen, että ikäihmisen niin halutessaan olisi taloudellisesti järkevää eläkkeensä lisäksi käydä työssä vaikka osa-aikaisesti. Mielestäni tätä resurssia ei pidä jättää käyttämättä työvoimapulassamme.

Ikäihmisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi pääpaino on oltava ennaltaehkäisevissä palveluissa. Jokainen meistä ikääntyy ja haluaa pysyä mahdollisimman terveenä.

Liikunnan, sosiaalisen vuorovaikutuksen ja ravinnon merkitystä tulee korostaa. Jokaiselle on löydyttävä merkityksellisyyttä arkipäiviin ja kokemusta arvokkaasta arjesta.

Ikääntyvä väestö käyttää paljon kulttuuripalveluita, he matkustavat ja harrastavat. Nämä kaikki tukevat alueemme vetovoimaisuutta. Itä-Suomen ikääntyvässä väestössä tulee nähdä myös mahdollisuudet.

Jokainen haluaa asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Jokaisella on oikeus elämän loppuvaiheessa hyvään hoitoon. Hyvän hoidon tulee tapahtua lähellä, omassa ympäristössä.

Kotiin järjestettävillä oikea-aikaisilla palveluilla turvataan iäkkäiden henkilöiden toimintakykyä. Kotona asumisen ja tehostetun palveluasumisen välillä on oltava saatavilla monimuotoisia, joustavia, yhteisöllisiä ja toimintakyvyn säilymistä tukevia asumis- ja palvelukokonaisuuksia.

Meidän pitää etsiä rohkeita vaihtoehtoja yhteistyössä ikäihmisen elämänlaadun turvaamiseksi. Hoitoa täytyy selkeyttää ja parantaa toteutumisen seurantaa.

Yksi nyky-yhteiskunnan merkittävistä haasteista yksinäisyys. Tähän haasteeseen meidän tulee yhdessä tarttua. Myös järjestöjen ja yhdistyksien keinot täytyy hyödyntää ja kehittää siihen oikeat toimintamuodot. Yksin voi olla, mutta ei yksinäinen.

Jokainen ansaitsee arvokkaan, turvallisen ja kunnioitetun ikääntymisen.

Kirjoittaja on mikkeliläinen erityisopettaja, yrittäjä ja kansanedustajaehdokas (ps.).