Suomen Nato-jäsenyyden vahvistaminen näyttää tasavallan presidentti Sauli Niinistön mielestä nyt paremmalta kuin jokunen aika sitten. Niinistö tunnetaan puhujana, joka ei lupaa liikoja. Niinistön sanoista voi siis tulkita, että Turkin johtoa on onnistuttu käännyttämään. Naton johto onkin koventanut puheitaan Turkin suuntaan.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tapasi viime viikolla Turkin ulkoministerin ja presidentin. Stoltenberg sanoi, että nyt on aika toivottaa Suomi ja Ruotsi tervetulleiksi Naton täysjäseniksi. Ennen Stoltenbergin vierailua USA oli lämmennyt ajatukselle myydä hävittäjiä Turkille. Aiemmin USA on hävittäjäkaupoista kieltäytynyt. USA:lle Naton laajentuminen on tärkeä asia.
Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on ratifioitu 28 maassa. Unkari ja Turkki eivät ole vielä päätöstä tehneet. Näistä Unkarin tiedetään ratifioivan uudet jäsenmaat pikapuolin. Turkin puolestaan tiedetään pelaavan omia pelejään. Turkki on haistanut laajentumisessa mahdollisuuden edistää omia turvallisuustavoitteitaan.
Turkki on pitänyt reunaehtonaan sitä, että Suomi ja Ruotsi reagoivat sen esittämiin turvallisuushuoliin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Turkki haluaisi Suomen ja Ruotsin luovuttavan joitakin terroristeiksi luokittelemiaan henkilöitä. Suomessa on tähän vastattu toistuvasti, että viranomaiset ottavat kantaa luovutusvaateisiin oikeudellisin perustein.
Turkki on luonnehtinut Ruotsin olevan Suomea ongelmallisempi valtio terrorismin torjunnassa. Tätä on seurannut keskustelu, voisiko Suomi liittyä Natoon yksin. Tähän houkutukseen ei kannata antautua. Suomi ja Ruotsi muodostavat yhdessä kokonaisuuden, joka täydentää Naton Itämeren alueen puolustuksen. Jos Ruotsi jäisi Naton ulkopuolelle, kartta kertoisi aukottomasti, ettei pohjoinen linnake ole yhtenäinen.
Nato-spekulointi on synnyttänyt Suomessa myös pohdinnan, sijoittaako Nato Suomeen ydinaseita. Keskustelu tästä on enemmän poliittinen kuin realistinen. Nato-maana Suomella on ydinasepelote. Mutta se ei tarkoita sitä, että Nato sijoittaisi ydinkärkiään Suomeen. Monien asiantuntijoiden mukaan ei sijoita.