Syksy on startattu aluevaltuustossa tehokkaasti. Jätimme 20. syyskuuta aluevaltuuston kokouksessa valtuustoaloitteen psyykkaritoiminnan jatkuvuuden turvaamisesta.
Aloite on yksinkertaisuudessaan juuri sitä, mitä otsikko antaa ymmärtää. Imatran kouluissa psyykkaritoiminnalla on saatu erittäin hyviä tuloksia aikaan.
Meillä on edelleen paljon oppilaita, jotka eivät selviä opetussuunnitelman mukaisesta kouluarjesta ilman voimakkaita, hoidollisia tukitoimia. Psyykkari on auttanut näitä oppilaita.
Työpanosta ovat arvostaneet niin koulun työntekijät kuin nuoretkin. Koulussa tuskin voi olla liikaa turvallisia aikuisia helpottamassa arjessa jaksamista.
Kirjoitimme valtuustoaloitteen, koska olisi ollut sääli, jos jo hyväksi todettu toimintamalli olisi jouduttu ajamaan alas. Toivottavasti tulevaisuudessa psyykkaritoiminta saadaan laajennettua kaikkiin Etelä-Karjalan kuntiin.
Harmillisesti Uutisvuoksen uutisoinnissa oli kaikki muut puolueet huomioitu ja kiitelty paitsi SDP. Imatralainen Titta Myllärinen (sd.) on puhunut ensimmäisestä aluevaltuuston strategiaseminaarista lähtien psyykkareiden merkityksestä. Käytännön esimerkkien avulla käsitys työkuvasta on hahmottunut toivottavasti valtuutetuille.
Psyykkaritoiminta ei ole lakisääteistä. Voimmeko kuitenkaan panostaa liikaa nuoriin ja lapsiin?
Mielestämme emme. Tiedämme, miten koronapandemia ja maailmantilanne ovat vaikuttaneet räjähdysmäisesti mielenterveys- ja päihdepalveluiden avuntarpeeseen, ja jonon purkamiseen menee aikaa.
Tällaisella ennaltaehkäisevällä toimintamallilla pystymme toivottavasti helpottamaan nuorten haasteita kouluarjessa.
Aluehallitus lähetti aloitteen takaisin valmisteluun, ja toivottavasti rahoitus on löytynyt, kun seuraavan kerran asiaa käsittelemme. Näin psyykkareita löytyisi jatkossa kaikista Etelä-Karjalan kunnista.
Kirjoittaja on Etelä-Karjalan hyvinvointialueen SDP:n valtuustoryhmän ryhmäpuheenjohtaja.