Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Seksuaalirikoksia ei saa vähätellä – lasten hyväksikäyttö on rikoksista julmimpia

Lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten määrä on kasvanut dramaattisesti Etelä-Karjalassa. Kaikista Etelä-Karjalassa raportoiduista seksuaalirikoksista yli puolet kohdistuu lapsiin. Pahinta kehitys on ollut Imatralla. Koko viime vuoden aikana Imatralla ilmoitettiin kuusi lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Tämän vuoden aikana niitä on ollut peräti 48. Määrä tarkoittaa sitä, että tapauksia on enemmän kuin yksi viikossa.

Imatran piikkiä selittää toki yksittäinen rikosten tekijä. Poliisi on paljastanut saman henkilön jäljiltä lukuisia hyväksikäyttöjä. Lapsen seksuaalisella hyväksikäytöllä tarkoitetaan lapsen seksuaalista koskemattomuutta loukkaavia tekoja. Lapsi tarkoittaa tässä kohtaa alle 16-vuotiasta.

Poliisin mukaan tilastopiikistä ei ole tulkittavissa, että rikosten määrä olisi pysyvästi kasvussa. Ilman Imatran rikossarjaa tilastot näyttäisivät paremmilta.

Vaikka seksuaalisen koskemattomuuden loukkaaminen voi olla muutakin kuin fyysistä, ei asian vakavuutta pidä vähätellä. Kaikilla lapsilla on oikeus turvalliseen elämään. Turvallisuus järkkyy silloin, kun aikuinen lähestyy lasta asiattomilla viesteillä eri kanavissa. Kun tekijä on aikuinen ja uhri lapsi, teon vakavuus korostuu. Aikuinen pystyy alistamaan uhriaan, ja pahimmillaan tämä voi synnyttää pakottavan riippuvuussuhteen.

Eivät muutkaan seksuaalirikostilastot Etelä-Karjalaa mairittele. Raiskauksia tai pakottamisia sukupuoliyhteyteen tilastoitiin viime vuonna 25. Nyt niitä on poliisin tilastossa jo 26. Raiskauksista ja sukupuoliyhteyteen pakottamisista suurin osa sijoittuu Lappeenrantaan, jossa niitä on tilastoitu 17.

Seksuaalirikoksia koskeva lainsäädäntö muuttuu ensi vuoden alusta. Raiskauksen määrittely kiristyy. Raiskaukseksi määritellään jatkossa sukupuoliyhteys, johon uhri ei ole antanut suostumustaan. Lakimuutos todennäköisesti kasvattaa edelleen seksuaalirikosten ja raiskausten määrää.

Seksuaalirikoksen uhrin asema on vakava. Rikos voi jättää uhrin elämään pysyvän jäljen, josta toipuminen kestää pitkään. Siksi seksuaalirikoksiin pitää suhtautua vakavasti. Niiden estämiseksi tehtävä työ säästää suurilta inhimillisiltä kärsimyksiltä.